Благоустрояват части от улица „Петър Парчевич“ в Шумен

Кметът Любомир Христов и главният архитект Диана Стефанова представиха намеренията на общината да благоустрои част от ул. „Петър Парчевич“ в участъка от ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до ул. „Васил Априлов“ по време на общественото обсъждане, което се проведе днес в сесийната зала на общината. В дискусията се включиха граждани, които живеят в района и по улиците „Софроний Врачански“ и ул. „Братя Миладинови“.

„Предвиждаме цялостно преасфалтиране на ул. „Петър Парчевич“, ще бъдат обновени тротоари и бордюри, ще се постави ново осветление и ще се оформят паркоместа“, каза Любомир Христов. По думите на арх. Дияна Стефанова основният ремонт на улицата ще въведе ред в организацията на движение около болницата и по ул. „Васил Априлов“, където натоварването заради линейки и автомобили на болницата е много интензивно. Проектът предвижда и изграждане на кръгово кръстовище на пресечката на „Парчевич“ с „Васил Априлов“. „Около болницата потокът от коли се увеличи много през годините. Затова трябва да се разшири кръстовището, да се отвори по-добра видимост. Ние предлагаме то да е кръгово, защото дава възможност за по-бързо изтегляне на автомобилите“, обясни арх. Стефанова.

Проектът предвижда още старата сграда на пощата да бъде премахната, а на нейно място да се изгради нова, която ще бъде със същото предназначение и ще обслужва гражданите. Зад нея ще се изгради детска площадка, която не е част от проекта. Тя ще се финансира със средства от общинския бюджет. Планира се и разширение на уличното платно с 50 – 60 см, което ще доведе до стеснение на тротоара, без това да създаде проблем за движението на пешеходците. „Част от дървета ще бъдат премахнати и на тяхно място ще бъдат засадени нови,“ каза кметът.

В проекта е заложено да се обособят 50 паркоместа по ул. „Парчевич“ и по страничните “Софроний Врачански“ и „Братя Миладинови“. Ще бъдат обозначени и две пешеходни пътеки – едната срещу онкологичния център, а другата – срещу входа на Медицинския колеж.

Цялостният ремонт се очаква да бъде на стойност 500 000 лв., като по-голямата част от средствата – 450 000 лв. бяха отпуснати от Министерския съвет в края на миналата година.

В края на дискусията кметът Любомир Христов заяви, че когато е готов работният проект за благоустрояването на района той ще бъде представен пред жителите в района.