Близо 100 учaстници се включиха в конкурса за унгарска и българска литература

93-ма рецитатори подадоха заявки за участие в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който тази година се проведе изцяло в онлайн формат. В конкурса се включиха деца до 11 години, ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, които бяха разпределени в различни възрастови групи. По регламент те рецитираха произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия, заснети на видеоклип. Изпълненията са с общо времетраене 10 минути. За участниците в новата категория „Дигитална поезия с Новател“ нямаше възрастови ограничения.

В първата възрастова група със свои рецитаторски изпълнения се включиха 15 деца до 11 години. Най-голям брой заявки за участие – 35, са получени във втората възрастова група за ученици над 11 години. При непрофесионалистите тази година участваха 12 души, а при професионалните артисти се включиха 10 участници. В новата категория „Дигитална поезия с Новател“ са изпратени 21 видеа. В тазгодишното издание на конкурса няма подадени заявления за участие в групата за студенти по сценични изкуства. Всички видеоклипове с изпълненията на участниците са качени в канала на конкурса в YouTube – Рецитаторски конкурс – Шумен.

Предстои журито в състав проф. Здравко Митков (председател) и членове доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова да разгледа изпълненията на участниците и да отличи най-добрите сред тях. Победителите ще бъдат обявени на 11 май – Денят на Шумен. За всички класирани на първо, второ и трето място в отделните групи са предвидени парични и специални награди.

Skip to content