Близо 300 младежи ще се включат в състезанието Игрите на градa

Градският ученически парламент в Шумен организира тази неделя от 16.00 часа в парк „Кьошковете“ състезание-викторина под надслов Игрите на града. Събитието е насочено към младежите и цели да ги провокира да научат повече за града и родината по интересен и различен начин. Програмата на инициативата бе представена на брифинг днес от Юриета Иванова, зам.-председател на ученическия парламент и Лъчезар Желязков, доброволец. На пресконференцията присъства и Доника Маринова, организатор „Младежки дейности“ към Общинския младежки дом.

„Идеята ни е чрез забавни игри и викторина да представим по-интересно важни събития и любопитни факти, свързани с историята на нашия град и страната ни, защото в училище те ни се поднасят доста сухо. Искаме по този начин да провокираме нашите връстници да научат нови неща, докато се забавляват“, разказа Юриета Иванова.

В състезанието ще участват около 50 младежи от Шумен, както и близо 220 души от чужбина. Това са скаути от Полша, Словакия, Франция, Македония, Австрия и Румъния, които в момента са на лагер в града. Състезателите ще бъдат разпределени в 20 отбора от по трима или четирима души. Могат да се включат и всички младежи, които имат предварителна заявка за участие и са си сформирали отбори.

По регламент викторината ще се проведе в три кръга. В първия участниците ще отговарят на въпроси, свързани с историята на Шумен и на страната. Вторият кръг ще бъде посветен на историята и култура на страните, от които са гостите от чужбина. Третият кръг се нарича „водна война“ – в балони ще бъдат скрити букви и участниците ще трябва да подредят дадена дума, след като спукат балоните. Състезанието ще се бъде водено на два езика – български и английски.

В програмата ще се включат и танцовите формации „Emotion” и „Wow“, както и солови изпълнители. Победителите ще получат плакети, а за останалите участници са предвидени малки предметни награди и грамоти.