Експозиция представя кметовете на Шумен от края на XIX век до днес

Постоянна експозиция разказва за кметовете, управлявали община Шумен от 1878 до днес, и припомня най-значимите успехи, постигнати под тяхното ръководство.

Инициативата е на настоящия кмет Любомир Христов. Композицията е разположена на втория етаж в сградата на общинската администрация пред зала 203. Днес Христов покани журналисти да я разгледат и членовете на авторския екип, които да представят проекта си.

„Мисля, че всеки от моите предшественици е оставил нещо, за което му дължим уважение. Делата на кметовете са част от историята на града и всеки от тях има своя принос за развитието на Шумен. Важно е да се учим от добрите примери,“ каза Любомир Христов при откриването на експозицията. Той сподели още, че това е идея, за чието осъществяване е настоявал от началото на мандата си и че днес е доволен от нейната  реализация.

В експозицията са представени 53-ма кметове, управлявали града. Освен портрети в нея са включени и кратки текстове, които разказват за различните периоди от Освобождението до днес и за най-важните моменти от развитието на Шумен.

Автор на текстовете е историкът Бета Хараланова, която заедно с Даниел Руменов в началото на 2000-та година издаде книга за кметовете на Шумен. Тя припомни, че първата българска община в Шумен се създава през 1831 г. Тогава дванайсет будни българи съставят съвет, който поема ръководството на еснафския, църковния, просветния и културния живот в града. Всички те са служили без възнаграждение, нещо повече – били са длъжни, когато се повикат на „збирня”, да напущат работата си и цял ден да размислят за общите дела,“ разказа историкът.

 

„Положихме огромен труд да съберем, обработим и подредим материалите и мисля, че резултатът, в крайна сметка, е много добър. Надявам се и гражданите да приемат и оценят направеното. Беше трудно да се преборим с фотографиите, които в повечето случаи бяха стари и некачествени, но мисля, че успяхме да се справим и с това“, каза художникът Деян Евтимов. Той е автор на композиционното и графичното решение на проекта. Изработването на паната и портретите е дело на Светлозар Чолов. Панорамната снимка в средата е на фотографа Ивайло Секелариев.