Честване на 9 май в Шумен

С ученическа щафета по булевард „Славянски“, ритуал по поднасяне на венци и цветя на пл. „Кристал“ и празничен концерт на открито в Шумен ще бъде отбелязан 9-ти май – Денят на Европа и 76 години от победата над хитлерофашизма.

Програмата ще започне от 9.30 часа, когато ще бъде даден стартът на щафетата „Европа“. Състезанието ще се проведе по трасето от паметника на Съветската армия (Руски паметник) до Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, по южното платно на бул. „Славянски“. В спортната проява ще вземат участие ученици от 5 до 12 клас, разпределени в три възрастови групи – от 5 до 7 клас, от 8 и 9 клас и от 10 до 12 клас. Награждаването на победителите ще се състои от 10.30 часа на пл. „Кристал“.

След това, в 11.00 часа пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя. В него ще се включат кметът Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

По-късно вечерта, от 20.00 часа на откритата сцена в парк „Студентски“ започва празничният концерт „Нощ на европейската и световна музика“. Спектакълът е с участието на Градския духов оркестър „Михаил Биков“, Смесения хор „Проф. Венета Вичева“ и деца от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ с вокален педагог Ива Георгиева. Входът за зрители е свободен. Ще бъде създадена необходимата организация за провеждането на събитието при спазване на всички мерки за безопасност. На входа на парка ще бъдат поставени дезинфектанти, а седящите места за публиката ще бъдат разположени на разстояние един от друг.

Във връзка с провеждането на събитията по случай Деня на Европа временно ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства в централната част на града.

На 9 май, неделя, за времето от 09.00 часа до 10.45 часа ще бъде спряно движението по бул. „Славянски“ – в участъка от пл. „България“ до кръстовището на ул. „Адам Мицкевич“ и по ул. „Карел Шкорпил“ – от кръстовищата с ул. „Съединение“ до бул. „Славянски“.

От 10.45 часа до 11.30 часа в неделния ден затворени за движение на МПС ще бъдат и ул. „Климент Охридски“ (от кръстовището с ул. „Цар Иван Александър“) и ул. „Панайот Волов“ (също от кръстовището с ул. „Цар Иван Александър“).

Промените в организацията на движението ще бъдат обозначени с необходимата вертикална сигнализация.

 

Skip to content