Разчистване на излезлите от употреба автомобили

На 66 сигнала на граждани за изоставени и излезли от употреба моторни превозни средства са реагирали инспекторите от общината от средата на месец януари тази година до края на април, съобщи пред журналисти Борислав Станев,  главен инспектор „Контрол по чистотата“. 59 негодни стари автомобили вече са премахнати доброволно от техните собственици, след като са получили уведомление от общината.

По-бързите действия от страна на собствениците са продиктувани от промените в Наредбата за излезли от употреба моторни превозни средства. Съкратен е срокът за премахване на изоставените автомобили, които се намират върху имот – държавна или общинска собственост. Според тях на премахване подлежи моторно превозно средство с прекратена регистрация за повече от три месеца (досега – две години) от датата на прекратяване на регистрацията. На премахване подлежи също и моторно превозно средство, на което не е заверен знакът за технически преглед за повече от три месеца (досега – две години) от определената дата за нов преглед за проверка на техническата му изправност.

Освен по граждански сигнали, инспекторите са регистрирали още 31 такива автомобила, които също трябва да бъдат премахнати. От началото на годината само две коли са вдигнати принудително от шуменските улици.

С направените промени в наредбата има шанс улиците, тротоарите и междублоковите пространства в Шумен да се прочистят от хваналите бурени трошки, коментира Борислав Станев.

От общината благодарят на всички граждани, които изпращат съобщения на денонощния телефон за сигнали и предложения 054 / 857 677 и на интернет страницата на общината.

Skip to content