Честване на Деня на металурга

Вицепремиерът Томислав Дончев, целият мениджърски екип на фирмата Алкомет, представители на държавната и местната власт, на университетската общност, на различни браншови организации, ведомства и партньори, депутати, дипломати и много гости присъстваха на тържеството, посветено на Деня на металурга в Шумен. Празникът се проведе под мотото „20 години устойчиво развитие на „Алкомет“ АД“, тъй като съвпада с 20-годишнината  от приватизацията на комбината.

Собствениците на най-големия производител на алуминиеви валцови и пресови изделия на Балканския полуостров Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу приветстваха гостите и благодариха на държавата и на общината за създадените условия за развитие на бизнеса в България. „Днес с гордост можем да кажем, че това е дял от българската икономика, индустрия, която не просто оцелява, тя плува свободно на международните пазари и всеки ден сме по-добри от предишния“, се казва в обръщението на двамата. По думите на Томислав Дончев Алкомет е една от фирмите в страната, в които се правят най-големи инвестиции през последните няколко години, а това я нарежда сред най-модерните производители не само в България, но и в света. „Когато някой казва, че в България не се произвежда нищо, че няма инвестиции, едно от местата, където искам да го доведа е тук“, каза още Дончев.

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Шумен Росица Антонова също поздрави присъстващите с празника от името на ръководството на Община Шумен. „Бих искала да изразя и своята благодарност към г-н Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу, които винаги са били наши партньори, защото инвестират не само в технологии и модерно оборудване, но и в грижата за хората на нашия град. Тук работят много шуменци, които с труда си допринасят за авторитета на предприятието. Пожелавам на всички много здраве и още по-големи професионални постижения,“ каза Антонова в приветствието си по време на тържеството.

С поздравления към металурзите се обърнаха и Антон Петров, председател на Българската асоциация  на металургичната индустрия и генералният консул на Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел.

След официалната част на тържеството гостите имаха възможност да разгледат производствените мощности на предприятието.