Чешки дни в Шумен

От 5 до 8 ноември в Шумен ще се проведат традиционните „Чешки дни“ 2019. Откриването е във вторник, 5 ноември, от 17.00 часа в зала „Сава Доброплодни“ с представянето на изложбата „Чехия и чехите в моите очи“. Експозицията е посветена на 100-годишнината от създаването на Чехословакия.

В сряда, 6 ноември, от 17.00 часа в НЧ „Добри Войников – 1856“ е предвидена литературна и филмова вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния чешки писател Милан Кундера. Слово за живота и делото на писателя ще произнесе гл. ас. д-р. Бисерка Стоименова от ШУ „Еп. К. Преславски“. Ще бъде прожектиран и игралният филм „Шегата” по едноименния роман на Милан Кундера.

В четвъртък, 7 ноември, от 15.00 часа в детския отдел на библиотеката на НЧ  „Добри Войников-1856” е прожекцията на филма „Аз печалният бог” по мотиви от творби на М. Кундера.

В петък, 8 ноември, отново от 15.00 часа в детския отдел на библиотеката ще бъде прожектиран филмът „И няма да се смее никой” също по мотиви от творби на М. Кундера.

Организатори на чешките дни в Шумен са Народното читалище „Добри Войников – 1856“, Славянското дружество „Васил Друмев – Шумен“ и Чешкият център в София.