Държавата ще финансира изцяло строителството на нов стадион в Шумен

Министър-председателят Бойко Борисов посети днес градския стадион „Панайот Волов“ в Шумен по повод предстоящата цялостна реконструкция на съоръжението. Това стана седмица, след като Министерският съвет одобри отпускането на три милиона лева, с които да започне обновяването на стадиона в Шумен.

Бойко Борисов беше посрещнат от кмета Любомир Христов, народните представители Димитър Александров и Румен Генов, областния управител Стефан Желев, ръководители на спортни клубове, спортисти и ветерани, които изразиха своята благодарност за това, че най-после и Шумен ще има нов градски стадион.

Любомир Христов обясни, че с отпуснатите три милиона ще започне подготовката за новото строителство. Ще бъдат съборени старите и порутени трибуни и ще бъде представен проект за изграждането на стадиона. От разговорите със спортисти и ветерани пък стана ясно, че сериозен ремонт не е правен от близо 40 години, а в града има 2 мъжки отбора и 4 детски футболни школи.

Премиерът заяви, че държавата ще отпусне още средства, когато бъде представен и проектът за изграждане на стадиона, като финансирането ще става на етапи. Заедно с министър-председателя Бойко Борисов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков присъства на тренировката на двата мъжки отбора, а по-късно и на новосформирания тим в града за американски футбол.

По време на посещението днес в Шумен Бойко Борисов сподели и идеята си в страната да бъде изграден републикански хиподрум, след като бил силно впечатлен от конното състезание в село Пристое, на което по-рано присъства по повод днешния Тодоровден. Тя е била обсъдена веднага с финансовия министър Владислав Горанов по пътя към садиона. Присъстващите на срещата подсказаха на премиера, че  Шумен е най-подходящото място за това, тъй като тук се намира и Държавният конезавод „Кабиюк“. Борисов обаче заяви, че това все още е само идея и тепърва ще се мисли по нея.

На журналистически въпрос какво ще направи държавата, за да помогне на Шумен и региона за решаване на проблема с водата, министър-председателят увери, че до две седмици трябва да бъде подписан договорът за изграждане на довеждащия водопровод от язовир „Тича“ и на Пречиствателната станция за питейна вода, за които са осигурени 110 млн.лв. по Оперативната програма „Околна среда“.

Освен това Борисов съобщи, че  през следващата седмица Любомир Христов ще бъде поканен на среща в регионалното министерство във връзка с неговото искане заедно с кметовете на Търговище, Разград, Нови пазар, Попово и Лозница за доизграждане на проекта за водоснабдителна система „Дунав“. Голяма част от трасето е отчуждено, когато проектът е започнат преди няколко десетилетия. „Това ще облекчи цялата процедура и ще така ще се реши проблемът с безводието на районите около Шумен, Търговище и Разград“, каза още Борисов.