Деца помагат на Дома за стари хора в Шумен

Децата от Детския парламент в Шумен към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс събраха 667 лева от благотворителния коледен базар, организиран по повод Деня на дарителя – 6 декември. Базарът се проведе пред сградата на ДКТ „Васил Друмев“, продължи цяла седмица и за първи път от години се превърна в истинско коледно събитие. В изготвянето на материалите освен децата от клубните форми към центъра се включиха и ДГ „Изворче“, ДГ „Брезичка“, ДГ „Чучулига“, ДГ „Дружба“, ДГ „Космонавт“, ДГ „Братя Грим“, НУ „Илия Рашков Блъсков“ и възрастните хора от дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“. Ръчно изработените над 100 – картички, сувенири, пъзели-късмети, коледни играчки, ключодържатели се продаваха без цена. „Решихме да бъдат без цени, защото искахме всеки човек да си купи нещо, което му е харесало, и да пусне в касичката, колкото може. Така много хора се включиха и подкрепиха нашата главна цел, да помогнем на хора, които имат нужда от нещо“, разказаха Стефан и Йоана от Детския парламент.

„Дарителството е акт на ангажираност към обществото. Тази година каузата на децата беше насочена към възрастните хора. Те решиха събраните средства да бъдат дарени на Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“ в Шумен. С този жест децата ще подарят искрица топлина и радост, но нека да не забравяме и най-важното – ще се научат да бъдат добри и да помагат“, сподели Виолета Константинова, ръководител на Детския парламент и на Клуб „Млад археолог“ към центъра. Тя благодари и на всички шуменци, които са били съпричастни с тази инициатива.

От разговора с Милена Събева, директор на Дома за стари хора, разбрахме, че възрастните хора имат нужда от електрически кани за вода и от телевизор. Събраните средства ще ни позволят да го направим и да ги зарадваме за Коледа и Нова година. Ще занесем и плодове за обитателите на дома, допълни още Деница Мичева от центъра.

Децата и техните ръководители обещаха да продължат инициативата и да организират и през пролетта благотворителен базар.