Детските градини и ясли в Шумен работят при стриктно спазване на всички противоепидемични правила

1163 деца са се върнали в детските градини на община Шумен след отмяната на извънредното положение и възстановяване на приема или това е близо 40 % от общия брой на децата, които посещават градините. От общо 607 в яслите са се върнали 319 деца от 1 юни.  Това стана ясно от справка, която представиха днес пред медиите зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

Направена е много добра организация при посрещането на децата и родителите в детските заведения, които имат готовност през следващите седмици да посрещнат още свои възпитаници. „Осигурени са достатъчно предпазни материали – дезинфектанти, маски, ръкавици, шлемове, хигиенни средства. Определени са  отделни входове за влизане и излизане, както и „зелени коридори“, ако се наложи да бъдат изведени деца или родители със здравословни проблеми. Направени са графици за прием, каквото е изискването на двете министерства – здравното и образователното“, обясни днес на брифинг в общината Найден Косев.

Спазени са всички противоепидемични мерки както в детските градини, така и в яслите, увериха от общинската администрация.

Докато децата са отсъствали, целият персонал във всичките седем детски ясли в Шумен се е включил активно в основното хигиенизиране на помещенията, обясни д-р Светлана Маркова. „Дезинфекцирани са спалните и залите за игра. Бяха направени и ремонти от общинското предприятие. Бих посъветвала тези родители, които имат възможност да оставят децата си у дома, да го направят. Става дума за деца с хронични и алергични заболявания. Това е професионален съвет. В момента се използват много дезинфектанти, от една страна. Освен това сега е и сезонът на алергиите, на цъфтежа на растенията и полените, които създават проблеми на някои деца“, коментира Маркова.

Skip to content