В памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и кметът на Шумен Любомир Христов поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ по повод 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Въпреки че тази година в Шумен нямаше организиран военен ритуал делото на Ботев и паметта на стотиците хиляди българи, посветили живота си на Родината, бяха почетени с кратка церемония, в която се включиха представители на местната и държавната власт, на политически и граждански организации.

На церемонията присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народните представители Димитър Александров, Румен Генов, Иван Иванов, Деян Станчев, председателят на Общинския съвет Красимир Минчев, областният управител Стефан Желев, общински съветници, военни и граждани.

“На този ден, на 2 юни, почитаме символа на Ботев и саможертвата на неговата чета, но ние почитаме и всички онези българи, които са дали живота си за Освобождението на България, благодарение на които България съществува като независима държава “, каза министър Каракачанов. Той припомни, че когато се говори за Шумен, не трябва да се забравя, че един от апостолите на Априлското въстание е местният учител и революционер Панайот Волов.

Вицепремиерът, заедно с кмета Христов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, отпътуваха след тържеството за полигона край село Марково, където днес ще се проведат демонстративни стрелби и практически държавен изпит на курсанти-випускници от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“.

Skip to content