Детските градини ще работят и през лятото

Детски градини в Шумен ще продължат работа през летните месеци и ще приемат всички желаещи деца да посещават учебните заведения. Това съобщи на брифинг днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. „Всяка градина ще има право да затвори за не повече от 5 работни дни през лятото, за да се извършат необходимите профилактични дейности, които са задължителни преди началото на новата учебна година“, каза Косев.

Той уточни, че конкретният график, съобразен с родителите и предложен от директорите на градините, ще бъде обявен през следващите дни. По думите му ще бъде създадена необходимата организация всяка градина да поеме желаещите деца, без да се налага да ги праща в друго заведение. Все пак, ако това не се получи, се предвижда във всеки район да има поне по една работеща детска градина.

Мащабни строителни дейности в детските заведения през летните месеци няма да има, тъй като през цялата година на местата, където се налага, се извършват текущи ремонти. Всички детски градини в община Шумен са санирани и това дава възможност, ако се появи проблем, той да бъде много бързо отстранен, коментира Косев. „Това лято ще наблегнем на облагородяване на дворните пространства в детските градини, като идеята е да подобрим условията за игра на децата навън“, каза той.

По отношение на електронния прием в детските заведения за новата учебна година Найден Косев съобщи, че в момента върви трето класиране и има достатъчно свободни места. В първа възрастова група (родени през 2018 г.) свободните места са 87. Във втора възрастова група (родени през 2017 г.) има 32 места. В трета възрастова група (родени през 2016 г.) свободните места са 13, а в четвърта възрастова група (родени през 2015 г.) има 17 свободни места. В яслени групи за трето класиране има останало едно свободно място.

 

 

 

Skip to content