Емблеми на Шумен в нощта на музеите

Близо 3000 посетители се включиха в инициативата „Европейска нощ на музеите“. В нейната програма тази година участваха петте градски експозиции – Регионален исторически музей, къщите музеи и комплекс „Авшарян“.

Най-голям интерес предизвикаха трите изложби в централната експозиция на музея, където бяха представени „Катеринка – пътуване в миналото“, „Живот с фотоапарат“ и „Национални реликви от Шуменско“.

Една позабравена емблема на Шумен – товарно влакче, наречено от шуменци „Катеринка“, запознава жителите и гостите на града с малко познати обекти от историята – някои дори вече несъществуващи, а други – малко или много забравени. Разбира се, по теснолинейката никога не са превозвани пътници, освен хората обслужващи композицията, но използвайки този символ от недалечното минало провокираме гражданите на Шумен да се запознаят с част от историята на града ни, с неговите забравени забележителности в различни сфери от живота му в тези години. С влакчето „Катеринка“ екипът, реализирал експозицията кани посетителите на виртуално пътуване назад във времето по маршрута, който е избрал. Поставената пощенска кутия приканва всеки, който има спомени от различни места и събития, свързани с Шумен да ги опише и пусне в нея, за да бъдат съхранени от музейните специалисти и така да стигнат и до идващите поколения. За малките посетители е подготвена забавна игра, която да запали в тях страстта към историята на града ни. „Пътувайки“ в импровизирания вагон, посетителите могат да видят забележителности, запечатани на кинолента от кино клуб „Мадарски конник“.

През 1987 г. на Историческия музей са предадени 184 снимки на известния наш съгражданин Марк Маркарян. Роден в Шумен през 1910 г в семейство, свързано с фотографията и завършил Баварското държавно фотографско училище в Мюнхен, той става един от най-известните хроникьори на политическите и културни събития. От неговия обектив не отбягват и всички архитектурни промени, които настъпват в Шумен и областта. Част от това постъпление е експонирано за първи път в настоящата изложба. Тя включва както цветни фотоси, свързани с природата и историята, така и снимки от Москва, Петербург, Армения, Дебрецен, Виена, Будапеща, Прага. Експозицията е допълнена и с лични фотоапарати и атрибути на фотографската техника на Маркарян.

В най-новата експозиционна зала на Регионалния музей е представена изложбата „Национални реликви от Шуменско“. Тя е подготвена със съдействието на Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките. В нея са включени значими археологически находки от района на град Шумен, свързани с ранната история на България. Сред тях са бронзовата розета и стъклени плочки, инкрустирани със злато, открити в Плиска, златен коланен накит и керемида с изображение на шаман от Мадара, както и сребърната чаша на Сивин, Велик жупан на България от Велики Преслав.

Трите експозиции могат да бъдат разгледани всеки ден от 10.00 до 18.00 часа.