Гласуваха предложенията за „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

Десет са одобрените предложения на творци и творчески колективи за „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура. Това реши след тайно гласуване жури с председател Венцислав Венков. Всеки от номинираните трябваше да получи по 8 гласа от членовете на журито, за да бъде класиран. На заседанието присъстваха 13 членове на журито от общо 15.

В раздел „Литература“ с 12 гласа бе одобрена номинацията на Марияна Костова за сборника „Сезони на глухарчето“. В раздел „Музика“ също с 12 гласа журито гласува за смесения хор „Родни звуци“.

За индивидуалната награда в раздел „Изобразително изкуство“ с 12 гласа бе утвърдена номинацията на художника Красимир Арсов. За колективния приз в раздела с 10 гласа журито избра изложбата „Код визуално“ на студенти и преподаватели от катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ към ШУ „Еп. К. Преславски“.

В раздел „Театър“ спектакълът „Нирвана“ на ДКТ „Васил Друмев“ получи 11 гласа, а актрисата Стефани Лечева бе одобрена с 10 гласа за индивидуалната награда. В раздел „Танц“ номинацията на хип-хоп формация „Емоушън“ събра 9 от гласовете на журито.

В раздел „Архитектура“ с 8 гласа бе отличена кандидатурата на Красимир Стефанов и Явор Генов. В раздел „Фотография, видео и кинотворби“ бе избрана номинацията на Огнян Блъсков за алманаха „Индустрията на Шумен“ с 8 гласа.

В категория „Дейци на културата и дарители“ с 8 гласа бе прието предложението на Народно читалище „Напредък 1869“.

В раздел „Публицистика и журналистика“ няма да бъде присъдена награда, тъй като и двете номинации не събраха достатъчно гласове. Екипът на предаването „Добър ден, Шумен“ по Телевизия Шумен получи 6 гласа, а за езиковата рубрика на Радио Шумен гласуваха само 5-има от членовете на журито.

Предложенията ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на Общинския съвет в края на месец април. Наградите по традиция ще бъдат връчени в Деня на Шумен – 11 май.