Шумен става сцена на хоровото изкуство

С тържествено откриване пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ започнаха XXV Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. Те са най-дългогодишните по рода си в България и имат своя принос за развитието на детското и ученическото музикално изкуство. „Фестивалните дни превръщат нашия град в културно средище за певци, диригенти, композитори и педагози, а по време на творческите срещи, които съпровождат музикалния форум, се дискутират проблеми в областта на музикалното обучение и хоровото изкуство“. Тези думи отправи в посланието си към участниците във фестивала тази година кметът на Шумен Любомир Христов.

По-рано зам.-кметът по образование и култура Найден Косев посрещна в зала 203 на общината част от гостите и диригентите. Той им пожела ползотворна работа, творческо вдъхновение и успешно представяне. „Сигурен съм, че заедно с емоцията на сцената предстоят и много вълнуващи срещи и преживявания за изпълнителите, журито и публиката.“

Първата концертна вечер откриха домакините от хор „Бодра песен“ при ЦПЛР – ОДК Шумен с диригент Деница Узунова и народният хор на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел с диригент Димитринка Динева.

Днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ от 16.00 ч. ще се проведе творческа среща с композитора Николай Стойков. От 18.00 ч. в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ започва и втората фестивална вечер, ще се представят младежкият хор при Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, хор „Фантазия“ от румънския град Васлуи и хорът при Средното музикално училище „Алимо“ в Атина.

В третата концертна вечер в събота, 6 април, ще слушаме представителния хор на СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен, смесения хор при Гимназията по изкуствата в румънския град Браила и вокалния ансамбъл „Фортисимо“ от Бургас. Всички участници в празниците и „Симфониета – Шумен“, под диригентството на Славил Димитров, ще изпълнят премиерно „Младежка меса“ от словенския композитор Тине Бец. На финала ще бъде обявен тазгодишният носител на Наградата за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева“, учредена от фондацията, носеща нейното име.

В памет на проф. Венета Вичева, на рождения й ден на 7 април от 10.00 часа в православния храм „Свето Вознесение“ в Шумен ще започне църковен концерт.