Хиляди участваха в празничното шествие за 24 май

Деца, ученици, учители, културни дейци и родители преминаха в пъстро празнично шествие в Шумен за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий то беше предвождано от наградените отличници на випуск 2017, от кмета на града Любомир Христов, народни представители, представители на областната, общинската администрация и общински съветниции.

Шествието се събра пред сградата на общината за празничния концерт с участието на вокално трио „Съзвездие“ и танцьорите от формация „Луди млади“ към училище „Сава Доброплодни“. По-късно в Драматично-кукления театър “Васил Друмев” кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев връчиха наградите на Шумен за образование и наука.

Иван Ганев от 11 „в“ клас на ППМГ „Нанчо Попович“ е ученик на годината в хуманитарната и природоматематическата област. Деница Димитрова от 12 „г“ клас отново на ППМГ „Нанчо Попович“ е ученик на годината в областта на изкуствата и спорта. Константин Динев от Факултета по артилерия ПВО и КИС на Националния военен университет е студент на годината в областта на природните, математическите и техническите науки. Румяна Николова-Митева от СУ „Сава Доброплодни“ е учител на годината в начална степен. За принос в хуманитарните и педагогическите науки бе отличена проф. д-р Надка Николова от Шуменския университет. Руската театрална трупа „Радуга“ при СУ „Сава Доброплодни“ получи наградата в категорията за ученическа формация. Педагогическият колектив на детска градина „Конче Вихрогонче“ получи наградата за принос в системата на предучилищното възпитание. Отличието за принос в системата на училищното образование бе връчено на колектива на СУ „Сава Доброплодни“. Астрономическият екип на ШУ „Епископ Константин Преславски“ бе отличен в категорията „Академичен и научноизследователски колектив в системата на висшето образование“. Награда получи и шуменският филиал за медицински специалисти към МУ-Варна. Хореографът Борислав Иванов от СУ „Сава Доброплодни“ е учител на годината в сферата на хуманитарните науки.