Община Шумен организира богата и разнообразна програма за Международния ден на детето

Празникът в Шумен, посветен на Деня на детето – 1 юни, ще започне в 9.00 часа с инициативата “Библиотекар за един ден” в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”. Деца от начална и прогимназиална степен от шуменските училища ще се запознаят с работата в отделите и ще изпълняват задълженията на библиотекарите.

От 10.00 часа малки и големи зрители ще гледат любимите си герои от филма “Смърфовете”. Прожекцията е в залата на Младежкия дом и е безплатна.

Също от 10.00 часа в алеите на Градската градина в Шумен Общинският детски комплекс организира ателиета за изработване на бижута от мъниста, маски, оригами, засаждане на цветя, бодиарт и рисунка върху асфалт. На различни площадки в Градската градина ще се проведат спортни игри – футбол на малки врати, слалом с велосипеди, стрийтбол, слалом с ролери, дартс, карате и айкидо, шахмат и теглене на автомобил. Сцена на талантите ще събере всички, които могат да пеят, танцуват или рецитират. В празничната програма ще се включат вокални и танцови състави към Младежкия дом. Община Шумен организира томбола за участниците, като  след 12.30 часа ще бъде изтеглен печелившият билет с голямата награда – велосипед.

На 1 юни от 11.30 в Танцувалната зала на Младежкия дом ще започне награждаването на участниците в конкурса за есе и рисунка “Индустрията в моя регион”. Той се организира от Химикотехнологичния и металургичен университет – София и Българската асоциация на металургичната индустрия. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на Шумен Любомир Христов. Спонсор на проявата е “Алкомет” АД.

От 14 часа ще започне интерактивната игра “Изследователи” на Паметника “Създатели на българската държава”. Организатор е общинското предприятие по туризъм, публични прояви и атракции. Целта на играта е да провокира интереса на младите хора към културно-историческото ни наследство и да обогати техните познания за българската история.

Състезания, детска дискотека и много изненади са подготвили организаторите за децата и родителите от кв. “Боян Българанов” от 14.00 до 16.00 часа на паркинга на магазин BulMag.

Празникът на 1 юни ще продължи от 17.30 часа в парк “Студентски” със занимателни, спортни игри и безплатни атракциони за децата на Шумен. В края на деня отново ще бъде организирана томбола с награди и още едно дете ще има възможност да спечели велосипед.