Изграждане на нови улици и благоустрояване на уличната инфраструктура в Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместник-кметът по строителство и екология Боян Тодоров поканиха днес представители на медиите на оглед в квартал „Боян Българанов“, където текат усилени строителни дейности по уличната мрежа. „Благоустрояването на квартала е част от дългосрочната строителна програма на общината, като в момента се извършва рехабилитация и реконструкция на ул. „Генерал Радецки“. Изграждат се нови тротоари, бордюри, LED осветление и се подновява асфалтовата настилка в участъка от ул. „Самара“ до ул. „Средна гора“. Ремонтните дейности там ще продължат и в отсечката между ул. „Средна гора“ и ул. „Витоша“, обясни пред журналисти Христов.  Той припомни, че мащабните дейности по уличната инфраструктура на квартала започнаха още през есента на 2019-та година и ще продължат. „От няколко десетилетия тук не са правени улици. Част от тези, които вече съществуват, нямат имена. Целта ни е всичко да влезе в регулация, съответно с ток, канализация, тротоари, да облагородим и прилежащите пространства около блоковете, за да могат гражданите да живеят в по-добра среда“, допълни кметът. Предстои основен ремонт и на ул. „Иван Кръстев Ивански“ в квартал „Дивдядово“. Изграждането на трите улици е на обща стойност 1 116 000 лева целева субсидия.

Двамата припомниха, че за неотложни текущи ремонти на уличната мрежа на територията на община Шумен в бюджета за тази година са заложени 1 600 000 лева. Заедно с представители на медиите те направиха оглед и на строителните дейности на ул. „Кирил и Методий“. Основен ремонт на уличното платно, тротоари, бордюри и осветление ще бъде направен в отсечката от ул. „Петър Парчевич“ (от страничния вход на многопрофилната болница) до природоматематическата гимназия. Продължава благоустрояването и на квартал „Тракия“. Там преди дни завърши цялостното преасфалтиране на локалното платно на бул. „Симеон Велики“.  Заедно с изграждането на нови тротоари, бордюри, обновяване на междублокови пространства и поставяне на осветление на 11 улици, по проекта, който приключи в края на 2018-та, условията за живот в квартала бяха значително подобрени през последните две години. Завърши ремонтът и на улица „Индустриална“, която обикаля квартала от южната страна. Това е една от най-натоварените улици в града, тъй като в този район се намират както множество производствени предприятия, така и търговски обекти.

Кметът Любомир Христов представи пред журналисти и списък с улици, на които ще бъде направен основен ремонт с 15-те милиона лева, които общината планира да изтегли.  В него са включени 86 улици и 24 междублокови пространства и паркинги. „Той вече е предоставен на общинските съветници, след това ще направим и обществено обсъждане. Готови сме със сметките и можем по най-бързия начин да подготвим обществените поръчки, защото намерението на общината е работата по тях да започне още през тази година“, коментира Христов. Заместник-кметът Боян Тодоров направи уточнението, че това са основно улици, по които са подменяни водопроводи и канализация по програмата ИСПА.

На брифинга стана ясно, че освен заема от 15 милиона лева, общината обмисля и възможността да изтегли допълнителни 3 млн. лв. за ремонт на улици по селата.

Без тегленето на кредит общината не би могла със собствени средства да ги възстанови във вида, в който очакват гражданите, обясни  още кметът. По думите му представителите на политическите сили са наясно с това. Според него инвестицията е добре премислена и никой не би си позволил да постави под риск бюджета. „Тези пари са необходими, за да може уличната мрежа да бъде окончателно възстановена след водния цикъл“, каза още кметът.

 

 

 

Skip to content