Над 400 деца и ученици ще участват в Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“

Шестият национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ ще се проведе в Шумен на 5 и 6 юни, тази събота и неделя. Първият етап на конкурса се състоя онлайн, а през почивните дни е вторият етап на форума, който ще бъде присъствен. Официалното откриване е в събота от 9.30 часа в двора на СУ „Сава Доброплодни“. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите от Община Шумен и СУ „Сава Доброплодни“.

Община Шумен подкрепя конкурса и участва в организацията на форума, като предоставя залите за провеждането му и осигурява наградния фонд, обясни Ивайло Цанев, гл. експерт „Публични прояви и атракции“ в общинската администрация. Той допълни, че конкурсът се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов, а лауреатите във всички направления ще бъдат удостоени със специалната награда на кмета на община Шумен.

В тазгодишното издание на събитието ще вземат участие 450 деца и ученици от София, Велико Търново, Враца, Търговище, Варна, Русе, Пловдив, Казанлък, Велинград, Червен бряг, Горна Оряховица, Стара Загора, Кърджали, Велинград, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан и други. Участниците ще се състезават в три раздела – музика (класическа, народна и популярна), визуални изкуства (изобразително изкуство и дигитална рисунка) и надиграване.

Деница Спасова, учител по изобразително изкуство в СУ „Сава Доброплодни“ съобщи, че за участие в конкурса са получени над 200 рисунки на деца и ученици от 17 населени места. Тази година темата в раздел изобразително изкуство е „Предания и легенди в моя роден край“, като идеята е да се стимулират децата да научат повече за своите родни места.

В раздел визуални изкуства участниците са двойно повече в сравнение с предходното издание на форума, коментира Ангел Ангелов, учител по информационни технологии в СУ „Сава Доброплодни“. По думите му най-голям е броят на учениците от 1 до 4 клас в категориите „компютърна рисунка“ и „компютърна анимация“.

В раздел музика и в трите направления – популярна, класическа и народна музика първата фаза на конкурса вече се е провела онлайн, съобщи Емилия Божилова, учител по музика в СУ „Сава Доброплодни“. Тя обясни, че във втория етап на форума в този раздел ще участват над 200 млади изпълнители от цялата страна.

В раздел надиграване до момента са подадени заявки за участие от 20 танцови състава, информира Борис Иванов, учител по хореография в СУ „Сава Доброплодни“. Повечето формации тази година са изцяло от подрастващи деца на възраст до 10 или до 14 години, допълни той.

Конкурсната програма ще започне в събота, 5 юни, от 9.30 часа в двора на СУ „Сава Доброплодни“ с направленията „популярна музика“, „дигитална рисунка“ и „изобразително изкуство“. Също от 9.30 часа, но в музейния комплекс „Панчо Владигеров“, ще бъдат представени изпълненията в направление „класическа музика“. Малко по-късно, от 10.00 часа, в НЧ „Тодор Петков 1963“ ще се проведе надпреварата в раздел надиграване. В неделя, 6 юни, конкурсната програма продължава с направление „народна музика“ от 9.00 часа в южния двор на СУ „Сава Доброплодни“. След приключване на конкурсната програма във един от дните ще се състои и награждаването на лауреатите.

6 журиращи екипа ще определят носителите на наградите. Председател на журито в направление „популярна музика“ ще бъде Кристина Иванова, победителка в третия сезон на музикалното шоу „Гласът на България“. В направление „класическа музика“ – проф. Ростислав Йовчев, изтъкнат пианист и преподавател в Музикалната академия „Панчо Владигелов“. В направление „народна музика“ председател ще бъде Сашка Ченкова, главен учител в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, а в раздел „надиграване“ – хореографът Красимир Савов. В направление „изобразително изкуство“ председател на журито ще бъде Теменуга Христова от ЦПЛР-ОДК в Шумен, а в направление „дигитална рисунка“ – доц. д-р Красимир Харизанов, преподавател в ШУ „Еп. Константин Преславски“.

Във всички раздели и направления ще бъдат присъдени първа, втора и трета награди. Специални отличия – награда на кмета на Община Шумен, на Радио Шумен и награда „Най-малък участник“. Ще бъдат отличени и класиралите се на четвърто, пето и шесто място.

Skip to content