Карнавално дефиле, игри и забавления за децата на Шумен

В истински празник, изпълнен с различни занимания, много игри и забавления се превърна съботният ден за децата на Шумен. На шест места в града бяха организирани разнообразни инициативи за малки и големи, посветени на Международния ден на детето – 1 юни. В проявите се включиха и много родители, които истински се забавляваха с децата си.

Пъстро и цветно карнавално дефиле, в което се включиха повече от 500 деца, родители и учители от детските градини в града даде началото на празника. То бе водено от малките барабанчици от ДГ „Братя Грим“, следвани от мажоретките на ДГ „Смехорани“ и блоковете на 16 детски градини. Дефилето тръгна от площада пред театъра и продължи до Градската градина. По инициатива на Академика БГ всички присъстващи пред сградата на театъра рецитираха групово стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов.

Също от 10.00 часа в Градската градина по традиция бяха подредени различни ателиета. Тържеството започна с изпълнения на детски музикални и танцови състави. На централната алея се проведе конкурс за рисунка на асфалт, а сръчни детски ръчички показаха как се изработват бижута, как се рисуват маски, а всички желаещи имаха възможността да се изявят на сцената на таланта. В ателието по засаждане на цветя малките цветари научиха ценни съвети как да засадят растенията. Децата майсторски правиха и хартиени фигурки – оригами и бодиарт в ателиетата, подредени в алеите на парка. Гост на тържеството бе зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

На площадките в Градската градина малки и големи взеха участие в спортните игри – футбол на малки врати, слалом с велосипеди, тротинетки и ролери, стрийтбол, дартс, шахмат и крос. Голямата награда – велосипед от томболата спечели Ралица Анатолиева Николаева на 9 години от II ОУ „Д-р. Петър Берон“.

От 9.00 до 16.00 часа на паметника „Създатели на българската държава“ желаещите да научат повече за историческите и културните обекти в района могат да се включат в интерактивната игра „Изследователи“. Ще има и стрелба с лък. Заниманията на паметника са безплатни. По същото време за безплатни посещения врати ще посреща и Астрономическата обсерватория, където малки и големи ще изследват небето и неговите тайни.

От 10.00 до 18.00 часа шуменският музей също ще посреща децата, които ще имат възможност макар и за кратко да бъдат археолози и да пътуват с „Катеринката“ назад във времето. От 10.00 до 16.00 часа в Регионалната библиотека ще има безплатни прожекции на детски анимационни и игрални филми.

Игри, танци, състезания и много изненади очакват децата и в кв. „Боян Българанов“ от 12.30 до 13.30 часа. На паркинга пред магазин BulMag за всички ще има и много награди.