Кметът Любомир Христов се срещна с педагози от шест държави

Учители, директори на учебни заведения и представители на различни образователни институции от България, Германия, Италия, Литва, Словения и Турция бяха приети днес от кмета на община Шумен Любомир Христов и ресорния заместник-кмет Найден Косев. Педагозите са участници в международния проект „АВС“ по програма „Еразъм+“, а поводът за посещението им в града е откриването на дейностите по обучението в проекта.

По време на петдневния си престой в града всеки един от гостите ще представи иновативни практики, нови методи и техники за развиване на основни умения у децата. Сред основните цели на проекта е да се задържат децата в детските градини и училищата, както и да се увеличи качеството на образование в ранна детска възраст чрез новаторски методи и техники. Координатор на международния проект „АВС“ в Шумен е Надежда Минчева, директор на детска градина „Светулка“. Проектът ще се реализира в рамките на две учебни години и обхваща периода 01.09.2018г. – 31.08.2020г.

Кметът Любомир Христов приветства гостите с добре дошли и ги увери, че образованието е приоритет и една от най-важните задачи на общинското управление. Той обясни, че един от проблемите е намаляващият брой деца, както в Шумен, така и в други градове в България. Христов изрази надежда, че развитието на икономиката в града ще бъде фактор, който ще задържи хората и младите семейства, и така ще има повече деца в детските градини и училищата.

Заместник-кметът Найден Косев припомни, че през следващата година отбелязваме 130 години от създаването в Шумен на една от първите забавачници в страната. „С това нашият град доказва, че е една от люлките на предучилищното образование в България и добрите традиции от миналото се пазят и до днес“, допълни Косев. В края на срещата Любомир Христов пожела на педагозите успешна работа и ползотворен престой.