Институциите в населените места на община Шумен са готови за зимата

Всички институции на територията на общината са готови за зимата. Това докладваха на днешното заседание на Общинския щаб за защита при бедствия кметовете и кметските наместници на населените места, фирмите по зимното поддържане на улиците в града и пътищата в общината, специалистите от сферата на водоснабдяването, електроснабдяването, здравеопазването и обществения ред. Осигурено е нормалното функциониране на яслите, детските градини и училищата. Актуализиран е планът за защита при бедствия, определени са и дежурните екипи на денонощен режим на работа при усложнена обстановка.

„Паркираните автомобили в центъра на града затрудняват работата на снегопочистващата техника, особено по малките улички“, заяви в началото на заседанието кметът Любомир Христов. Той определи улиците „Климент Охридски“, „Иван Александър“ и „Цар Освободител“ като най-проблемни за минаването на снегорините. По този повод Христов призова да бъде свикано извънредно заседание на Общинската комисия по безопасност на движението, която да предложи мерки за разчистването на колите от улиците при снеговалеж, за да се улесни работата на почистващите фирми.

На заседанието стана ясно още, че е извършена профилактика на електросъоръженията на територията на общината, съобщиха от „Елекроразпределение Север“. Определени са 38 дежурни екипи, които да приемат сигнали от граждани. Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ докладва, че е създадена необходимата организация, а техниката е изправна. Районното управление на МВР-Шумен също има готовност за предстоящия сезон. От ВиК съобщават, че е направена профилактика и дезинфекция на съоръженията и водопроводите.

Центърът за спешна медицинска помощ разполага с екипи, които да обезпечат болните на хемодиализа и родилките. От лечебното заведение посочиха, че са подготвени за приемането на спешни случаи за по-дълъг период от време, ако обстановката го наложи. Проблем през зимата е и достъпът на коли на Бърза помощ до по-малките населени места. От звеното поискаха от общината да помогне при разчистването на паркинга пред Бърза помощ, а от МБАЛ-Шумен също подкрепиха искането.

Иван Димитров, представител на фирма „Автомагистрали-Черно море“, която отговаря за почистването на общинската пътна мрежа в града и селата през зимния сезон заяви готовност на техниката за почистване и опесъчаване на пътищата. Готовност за зимата заявиха и от фирма „РТК“, която се грижи за снегопочистването и сметоизвозването на южната част на града. Те разполагат с над 1000 тона сол и 4 мултилифта за разпръскване и опесъчаване на пътищата. Общинското предприятие „Чистота“ се ангажира с ръчното почистване на снега, а ОП „Паркове и обредна дейност“ ще чисти с машини. Златин Кайряков, директор на ОП „Паркове и обредна дейност“ съобщи, че предприятието разполага с над 25 тона сол, които са предназначени за селата, детските градини, училищата и социалните заведения.

По информация на кметовете на селата населението е снабдено с дърва за огрев и е в готовност да посрещне зимата. Като проблем те посочиха надвисналите клони на дървета по пътищата и улиците, както и постоянното прекъсване на тока в част от селата. За проблемите с електрозахранването кметовете потърсиха съдействие от представителя на „Електроразпределение-Север“.