Кметът на Шумен Любомир Христов към гражданите

Уважаеми съграждани,

Бих искал да се обърна към вас и да посъветвам всички да запазим  спокойствие, да действаме разумно и дисциплинирано. Няма да ограничим разпространението на заразата с панически и хаотични мерки, а със спазването на всички указания на Националния координационен щаб, разпоредбите на Министерския съвет, на различните министерства, решенията на Народното събрание и препоръките на всички медицински и санитарни органи. Не бих искал да търся дивиденти от показни акции без потвърден полезен за хората резултат.

Ежедневно провеждаме работни срещи на Общинския кризисен щаб и специалистите твърдят, че в такава ситуация нищо друго не помага така, както изолацията, хигиената и спазването на карантина, ако това се налага. Благодаря на всички, които спазват тези препоръки. Макар до момента да няма регистриран случай на заразен с коронавирус в Шумен, отново се обръщам към възрастните хора. Моля, не излизайте навън без причина. Не се събирайте повече от двама души на открито. Спазвайте дистанция. Същото се отнася и за младите хора. Не бих искал да въвеждам вечерен час, затова бъдете по-отговорни към собственото си здраве и към здравето на по-възрастните, на вашите баби и дядовци. Съветвам родителите да наложат по-строг дневен режим за по-големите деца. По-малките да не посещават детските площадки, а майките да не се събират заедно в паркове и градини.

Полагаме усилия за почистване на улиците, а от днес започна миенето по квартали и в целия град, дезинфекцират се и спирките. Според специалистите обаче подобни мерки са по-скоро психологически, отколкото с реален положителен ефект в борбата срещу разпространението на заразата. Съвсем друго е, разбира се, когато става въпрос за дезинфекцирането на вътрешните помещения в офиси, учреждения, търговски обекти, в автобусите, във влаковете, в такситата, които трябва да бъдат задължителни.

Припомням отново, че е разкрит телефон в помощ на самотно живеещи възрастни хора (0889 42 55 55). Отворени са и дежурни телефони в РЗИ – Шумен – 054/800 719, 054/800722 и мобилен 0895721057 и в РЗОК – Шумен – 054/ 850085, 054/850070 и мобилен 0885695322 за въпроси и консултации, свързани с коронавируса, за сигнали и жалби. Правим съвместни проверки с полицията  за спазване на карантинния срок и за спазване на обществения ред.

Skip to content