Конференция, посветена на арт туризма, се проведе в Шумен

Значението и развитието на арт туризма в България обсъждаха специалисти и представители на музеи от цялата страна по време на конференцията „Между Дунав и Черно море“, която се проведе днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Форумът е част от тематичната поредица „България – скритата арт дестинация“ и бе открита от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. На откриването присъстваха и Росица Антонова, временно изпълняваща длъжността кмет на Шумен и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

Ирена Георгиева поздрави всички участници във форума от името на министъра на туризма Николина Ангелкова и представи политиките на министерството за развитието на културния туризъм. Тя коментира и темата за страната ни като скрита арт дестинация. По думите й тя е изключително ценна и допринася за развитието на културния туризъм у нас.

Зам.-министърът посочи още, че Министерството на туризма работи за извеждането му като основен приоритет, за да се повиши конкурентоспособността на българския туристически продукт и цялостния икономически напредък на регионите чрез туризма. Според нея това трябва да допринесе за подобряване на качеството на живот на местните общности.

По време на конференцията бе представен и новият филм, който разказва за Шумен и забележителностите в околността. Във форума взеха участие и различни специалисти в областта на историческото наследство, както и представители на музеите от градовете Силистра, Тутракан, Оряхово, Видин, Сандански и Мелник.