Конкурсът за изпълнение на унгарска и българска литература ще се проведе онлайн

ХХVII Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който по традиция се провежда в Шумен, ще се състои онлайн заради въведеното извънредно положение в цялата страна. Според новия формат участниците трябва да заснемат своя рецитал под формата на видеоклип и да го изпратят на имейл адрес konkurs.shumen@gmail.com заедно с попълнена заявка за участие в срок до 30 април включително. В конкурса могат да се включат ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, които ще бъдат разпределени в пет възрастови групи. За участие в новата категория „Дигитална поезия с Новател“ няма възрастови ограничения.

Видеоклиповете с рециталите на участниците трябва да отговарят на следните изисквания:
– клипът да е нередактирана версия без монтаж, за да може да се видят изпълненията на участниците в колкото се може по-естествен вариант;
– клипът да е с максимална дължина 10 минути;
– клипът да е с максимално най-добро качество (звук и картина);
– в наименованието на клипа да фигурира ясно името на изпълнителя и в коя категория участва (примерно наименование: “2_kategoria_triteimena”);
– заедно с клипа участниците трябва да изпратят и необходимите по статут документи (приложена заявка за участие).

Видеоклиповете ще бъдат качвани в канала на конкурса в youtube – Рецитаторски конкурс – Шумен.

Жури в състав проф. Здравко Митков (председател) и членове доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова ще оценява изпълненията на участниците. За всички победители в отделните групи са предвидени парични награди, а голямата награда от конкурса за изключително художествено изпълнение е на стойност 1000 лв. Тазгодишното издание на конкурса е посветено на 100 години от началото на българо-унгарските дипломатически отношения, на 120 години от рождението на унгарския писател Шандор Мараи и на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов.

Подробна информация за статута на конкурса и заявка за участие може да намерите на сайта на Община Шумен тук: shumen.bg

Националният конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература се организира през две години от 1969 г. насам. Огранизатори са Община Шумен и Унгарският културен институт при Посолството на Унгария в София. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата, с подкрепата на Банка ДСК, Община Дебрецен, ШУ “Еп. К. Преславски”, Съюз на артистите в България, “Алкомет” АД, фирма “Новател”, творчески, образователни институции, спонсори, семейство Поповски и къща-музей „Лайош Кошут“.

Skip to content