Л. Христов: Водоснабдителната система „Дунав“ е само една от алтернативите

Доизграждането на Водоснабдителната система „Дунав“ е алтернатива, която не спира започнатите процедури за строителство на пречиствателната станция за питейни води, за довеждащия водопровод от язовир „Тича“ и за проучването на дълбоките сондажи на територията на община Шумен. Това заяви днес пред журналисти кметът Любомир Христов по повод проведената вчера среща в Попово по покана на кмета на града Людмил Веселинов.

В писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя Аврамова и министъра на околната среда и водите Емил Димитров кметовете на Шумен, Разград, Търговище, Попово, Нови пазар и Лозница настояват за цялостно обследване на проблема с водоснабдяването на територията на трите области, проучване на възможностите за доизграждане на системата „Дунав“ по първоначално предвидения проект като държавна отговорност със съответното държавно финансиране. В него се казва още, че така ще се реши проблемът с водоподаването, който засяга повече от 350 000 души, живеещи в посочените региони. Според специалистите възстановяването на водоподаването през съществуващите участъци на системата „Дунав”, съчетано със скоростното цялостно завършване на първоначалния проект, ще реши трайно водоснабдяването на населените места в трите области. В същото време пълното натоварване на тази водопреносна мрежа ще даде възможност и за оптимизация на цените към крайните потребители, съчетано с възможност за централизиран контрол върху качеството на питейната вода.

„Искам да подчертая, че това ще бъде алтернативно захранване,“ каза Христов по време на пресконференцията в зала 203 на общината. „Гражданите на Шумен не бива да остават с впечатление, че ще спре изграждането на пречиствателната станция и на довеждащия водопровод от язовир „Тича“. Но ние трябва да имаме алтернативно захранване. Не изключваме и варианта за старите кладенци, на които ще направим обследване, както беше гласувано на общинската сесия. Тогава, на основата вече на мнението на експертите, ще се вземе решение кой от вариантите ще бъде използван за алтернативно захранване“, обясни кметът.

На брифинга присъства и един от строителите на Водоснабдителната система „Дунав“. Той обясни, че тръбопроводът е достигнал до търговищкото село Буховци, но с идването на промените през 1989-та година работата е била спряна. По думите на Кръстев положените стоманобетонни тръби са в добро състояние и са годни за използване, а изградените тогава кладенци тип „Раней“ обират дълбоките подпочвени води и са с добро качество.

Кой от вариантите ще бъде най-доброто решение на проблемите с водоснабдяването в трите области, ще стане ясно след експертната оценка