Младият диригент Светломир Златков и пианистът Симеон Гошев гостуват на шуменска сцена

Диригентът Светломир Златков, носител на множество национални и международни награди, който е родом от Шумен, ще дирижира симфоничния концерт „От сърцето на Европа“ в четвъртък, 13 февруари, от 18:35 часа в концертната зала „Проф. Венета Вичева“. Солист е пианистът Симеон Гошев. Концертът е посветен на 170 години от основаването на първия български оркестър. В програмата са включени творби на Лудвиг ван Бетовен – увертюра „Прометей“ и Симфония №7, Бела Барток – концерт за пиано и оркестър №3 – първо изпълнение в Шумен и румънски танци. Днес двамата дадоха пресконференция в общината преди концерта утре вечер.

„Отдавна имахме идея да направим заедно концерт в Шумен и смятам, че ще бъде интересно преживяване. Подготвили сме рядко изпълнявана програма в Шумен и България“, каза Светломир Златков. По думите му това е добър повод да бъдат отбелязани освен 170 години от създаването на първия български оркестър и 250-годишнината от рождението на великия композитор Лудвиг Ван Бетовен.

Светломир Златков е роден през 1992 г. в Шумен. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а на 8 години получава първата си награда от конкурса „Класика и съвременност“ в Стара Загора. Следват множество отличия от национални и международни конкурси като солист, както и в клавирно дуо с Елица Мирчева. На 17-годишна възраст Светломир започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ при Георги Патриков и Мирослав Попсавов. През 2013 г. постъпва в класа на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Musikverein. В своята кариера Светломир Златков е работил с различни хорове и оркестри в Европа. В началото на тази година завоюва трета награда в Конкурса за оркестрови диригенти на Европейския съюз.

„Познавам добре града, оркестъра и културата на Шумен и благодаря за поканата да гостувам на шуменска сцена“, сподели пред журналисти пианистът Симеон Гошев. Той е познат на шуменската публика като участник и носител на втора награда от  Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ през юни 2019. Пианистът се отличава най-вече с интерпретациите си на различни музикални стилове от 20 век, както и с изпълненията си на творби от представители на класическия Виенски период. През 2016 година Симеон Гошев завършва магистърска степен с отличие от Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена като студент на световноизвестни пианисти като Олег Майсенберг, Щефан Владар и Лилия Зилберщайн. Във Виена започва и активната му концертна дейност като солов изпълнител и камерен музикант, която активно продължава и днес както в Австрия, така и в България.

И двамата музиканти споделиха, че очакват една приятелска и емоционална среща с шуменската публика.