Лагер-семинар „Шумен през вековете“ организират на Шуменската крепост

Тази събота и неделя, 29 и 30 август, на територията на Шуменската крепост ще се проведе лагер-семинар под надслов „Шумен през вековете“. Откриването е от 10.30 часа в събота. Според програмата на събитието до 12.00 часа на следващия ден участниците ще направят презентации по различни теми в рамките на около 10-15 минути. Посетителите ще имат възможност да се върнат назад във времето и да видят как са изглеждали и живели предците ни, както и да разгледат лагера под звуците на средновековна музика.

Група „Антична Тракия“ от Ямбол ще покаже облекла и въоръжения от античността. Също облекло и въоръжение на тракийски воини ще демонстрира плевенският клон на Национално дружество „Традиция“. Представители на великотърновския клуб на патриотичната организация ще направят презентация на тема „Пътят на хляба през епохата на Римската империя“ и демонстрация по изработване на хартия по старинна технология.

Свободният реконструктор Йордан Сивков от Добрич ще представи облекло и стрелба с лък от Първото българско царство, а Сдружение за средновековни исторически възстановки „Чигот“ от Варна ще покажат въоръжение от времето на Второто българско царство и бойни техники. Шуменските представители от Националното дружество „Традиция“ ще представят ежедневни облекла от Второто българско царство и средновековна кухня.

Организатори на събитието са Регионалният исторически музей в Шумен и местният клон на Национално дружество „Традиция“.

Skip to content