Нов водопровод в Салманово ще отмени водния режим в селото

Пред завършване е изграждането на водопровода за допълнително водоснабдяване на шуменското село Салманово. Кметът Любомир Христов направи оглед на извършените до момента строителни дейности на обекта.

През това лято беше възстановен изоставен преди около 20 години шахтов кладенец, който се намира в землището на селото и някога е бил част от водопроводната система на Шумен. С осигурените от общината над 30 000 лева са закупени водопроводни тръби и материали. Специалисти от ВиК Шумен трасираха терена, където в момента се изгражда напорният водопровод  до съществуващия водоем. Направените изследвания показват, че водата в кладенеца е с добри качества, а дебитът е достатъчен да захрани цялото село и водният режим да бъде отменен.

От общинската администрация припомнят, че през месец октомври миналата година започнаха текущите ремонтни работи по водопреносната мрежа на Салманово. Тогава отново със средства и техника от общината беше подменена част от основния водопровод, който преминава през центъра на селото, обясни кметът Любомир Христов. По думите му, за съжаление обаче през последните няколко десетилетия не е направено нищо, за да не се стига до рязкото влошаване на състоянието на системата. Водопроводните тръби в Салманово са полагани преди повече от 60 години.

„Такава е ситуацията в почти всички села. Навсякъде съоръженията се нуждаят от ремонт или подмяна. Търсим допълнителни средства и ще продължим да работим по обновяването на водопроводната система в населените места на общината“, каза още Христов.

Любомир Христов благодари на д-р Драган Драганов,  председател на РПК „Прогрес“ и на всички, които вече помогнаха и ще помогнат при изкопните работи на 1700-метровото трасе. Той коментира още, че не може да се ангажира с краен срок, защото дейностите се извършват от специалисти на ВиК и приключването на строителните работи зависи от техните възможности.

 

Skip to content