Любомир Христов и новите общински съветници положиха клетва

Любомир Христов, който спечели втори мандат като кмет на Шумен, новият Общински съвет и кметовете на села в общината положиха клетва днес на тържествена сесия.

Заседанието започна с химните на България, на Европейския съюз и на Шумен. То беше ръководено от най-възрастния общински съветник Максим Иванов.

Кметът Любомир Христов се закле да спазва Конституцията и законите на Република България и във всичките си действия да се ръководи от интересите на гражданите на Шумен и да работи за тяхното благоденствие. Той подписа клетвения лист, а Максим Иванов, който е бил един мандат кмет на Шумен и два мандата общински съветник, му връчи символите на местната власт – ключа на града заедно с кметската огърлица с пожеланието за успешна работа за просперитета на града и за доброто на шуменските граждани.

Любомир Христов благодари на всички, които с гласа си са показали, че пътят и посоката за развитие на Шумен, поети преди четири години, са верни. „Изборната кампания обаче приключи. Време е за работа. Хората очакват от нас изпълнение на конкретни обещания. Те си свършиха работата. Избраха ни, подредиха ни така, както сме тук в тази зала и очакват да покажем мъдрост, да не допускаме с политически заигравания да се блокират проекти, решения и изпълнение на важните задачи за града. Гражданите очакват от нас в тази зала да работим при конструктивен диалог, консенсус и пълна прозрачност по големите теми на Шумен, а аз обещавам да бъда кмет на всички, независимо от политическа принадлежност, етнос и възраст“, каза Христов след полагането на клетвата.

Красимир Минчев е новият председател на Общинския съвет.  Той е с висше военно образование, бил е общински съветник, народен представител, военен аташе и два мандата посланик на България в Украйна. Минчев благодари на колегите си за избора. „За мен е чест и дълг, огромна отговорност и предизвикателство след 12 години, когато бях общински съветник, днес да имам честта да ръководя този авторитетен форум. Ще бъда председател на ОбС и няма да деля съветниците по партиен признак, по симпатии и антипатии. Надявам се да бъда успешен и заедно да работим за развитието на Шумен“, каза в първото си обръщение към съветниците новият председател на ОбС Красимир Минчев.

На финала на тържественото заседание днес съветниците си направиха обща снимка пред сградата на общината.