Любомир Христов: „На всички вас с огромно уважение към стореното – благодаря“

Кметът Любомир Христов благодари на шуменските дарители за 2018-та година. На специална церемония днес бяха връчени сертификати и плакети на представителите на близо 100 фирми, организации и граждани, които са спомогнали да се реализират важни обществени каузи в града. Той припомни, че в навечерието на 6 декември Шумен почита своите дарители. Традицията се свързва с името на големия благодетел и дарител Нанчо Попович, който завещава средства за построяване на Девическото училище в родния си град и за стипендии на талантливи ученици. През 2018-та се навършват 200 години от неговото рождение и днешното тържество е още един повод да припомним, че Нанчо Попович е най-големият дарител на шуменското образование.

„В Шумен се е състояло първото театрално представление, тук е открито първото девическо училище, тук е създаден първият оркестър … .     И пак от Шумен тръгва традицията в България 6-ти декември да се отбелязва като Ден на дарителя“, каза кметът.

В началото на модерната българска държава щедри благодетели, търговци, индустриалци, банкери  разбират, че трябва да се инвестира в изграждането на училища, университети, болници и в обучението на младите хора. Те са убедени, че създаването на интелигенция и образовани граждани е сигурен начин за напредъка на нацията. По-късно, след войните се засилва социалното дарителство. Създават се обществени трапезарии, подпомагат се бедни и сираци, градят се църкви и манастири.

Благотворителността има дълга история в България, но най-хубавото е, че тя има и своето продължение днес, каза кметът Любомир Христов и се обърна с благодарност към всички дарители.

„Вие сте тези, които продължавате делото на онези родолюбиви българи, които са помогнали за развитието на нацията. И днес благодетели “на ползу роду” също помагат на училища, читалища, детски градини, болници и социални заведения. Сред тях има хора, които нямат големи финансови възможности, но са отворили сърцето си за някоя добра кауза. Техният жест е още по-ценен, защото са се лишили от нещо, за да помагат. Има и малки, и големи дарители, хора с различни професии. Всеки според възможностите си. Важна е всяка помощ, важен е всеки човек, важни са хората, които и преди, и сега са ръководени от  мисълта за едно по-развито общество и от грижата за хората.

Затова – на всички вас с огромно уважение към стореното – благодаря.“