Любомир Христов: “Надявам се, че ще отнесете със себе си атмосферата от конкурса и ще популяризирате музиката на Панчо Владигеров“

Кметът Любомир Христов се срещна днес с двете журита на Международния конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров”. Всички членове единодушно оцениха високо събитието, неговата организация и подготовката на участниците. „За мен беше удоволствие да разговарям с толкова скъпи гости – прекрасни изпълнители и педагози. Радвам се да чуя добри думи за града ни, за високото ниво на Международния конкурс за пианисти и цигулари, за нашето гостоприемство и за добрата организация. Надявам се, че ще отнесете с вас атмосфера от конкурса и ще запазите колкото е възможно по-дълго хубавите спомени. Ще разказвате за Шумен, за Панчо Владигеров и ще популяризирате неговото творчество. 

По време на срещата проф. Минчо Минчев, председател на журито по цигулка, сподели, че провеждането на такъв конкурс не е лесна работа. „Ако не си вярваме, не бихме могли да вървим в една посока и този конкурс не би могъл да се провежда. Благодарим за финансовата подкрепа на общината. Градът осигурява най-голямата част от финансирането. Дължим на Диана Дечева признание, защото тя е двигателят на този конкурс.“

Председателят на журито при пианистите проф. Людмил Ангелов благодари за гостоприемството и прекрасните условия за работа. По неговите думи нивото на конкурса е много добро. „Той се развива във възходяща линия, по-добър е от предишния, с много добри млади изпълнители. А музиката на Владигеров е синтез от европейската традиция и българския дух. Тя запазва нашата идентичност и се вписва в европейската музикална култура.”

Музиката на Владигеров е много специална, нетрадиционна, много трудна и поради тази причина някои от неговите творби са истински шедьорви, споделиха членовете на двете журита. „Със своя хумор и закачка, с динамиката и пъргавината на ума неговото творчество е много близко до светоусещането на младите хора и моите студенти имат интерес към този конкурс,“ каза проф. Борислава Танева, член на журито за пианисти.