За 636 деца от Шумен са подадени заявления за записване в първи клас

Електронната система за прием в първи клас работи нормално. За 636 деца от Шумен са подадени заявления за записване в първи клас. Това съобщи на пресконференция днес Даниела Савчева, началник на отдел „Образование, наука и развитие“ в общината. 682 са местата за първолаците, разпределени в 30 паралелки в 11 училища. „Предварително можем да заключим, че приемът в града е балансирано разпределен. Това означава, че деца, които живеят в района на училището, което са пожелали, и отговарят на критериите по уседналост, ще бъдат приети в училището“, обясни Даниела Савчева. Водещ критерий е близостта на училището до настоящия или постоянния адрес, а допълнителните критерии са близост до месторабота на родителите, деца с един родител или сираци, деца с увреждания или семейства с повече от две деца. 44% от родителите са подали заявления онлайн, 44% са направили това на място в училищата, а 12% са попълнили своите документи в общинската администрация.

Първото класиране на първокласниците ще бъде обявено на 5 юни в 17.00 часа, а от 6 до 10 юни е срокът за записване на децата в училищата. На 12 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране, а от 13 до 17 юни родителите отново ще могат да подават заявления.

На 18 юни ще бъде обявено второто класиране. На 24 юни електронната система ще бъде отворена за кандидатстване за трето класиране. То ще бъде обявено на 24 юни. След тази дата до 14 септември, ако има останали свободни места, те ще бъдат попълвани на място в училищата.