Любомир Христов: Няма да има горене в завода за преработка на отпадъци

Заводът за преработка на отпадъци няма да замърсява околната среда и ще отговаря на всички законови изисквания, каза днес пред представители на медиите кметът Любомир Христов. Още в началото на първия мандат започнахме да проучваме възможностите за изграждане на такъв завод и през 2016-та година получихме предложение от немска фирма, която закупи земя и смята да строи такова съоръжение. Ако това се осъществи, огромните количества отпадък няма се трупат на сметището. Те ще се преработват и от тях ще се получават полезни за бита материали за отопление (пелети), електричество, топлоенергия, обясни още Христов.

Повод за провеждането на специалната пресконференция в общината са различните коментари и спекулации по тази тема. „Няма да започне изграждането на завод за преработка на битови отпадъци край кв. Дивдядово, без да сме сигурни 100 %, че няма да вреди на околната среда”, заяви на пресконференцията кметът. Той припомни, че до две седмици инвеститорите ще дойдат в Шумен и ще представят технологията, по която ще се работи. Ще чуем и мнението на експерти, макар че тя вече беше представена в екологичното министерство и беше оценена много високо, каза още кметът. Той допълни, че е договорено с фирмата, приемането на отпадъците от община Шумен да бъде напълно безплатно.

Специалистите отдавна алармират, че депонирането е един от най-вредните начини за третиране на отпадъците, опасен както за здравето на хората, така и за околната среда, напомни и зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров. Той допълни още, че капацитетът на завода е 105 000 тона. Приемането на отпадъците от общината ще бъде безплатно. Заводът ще се реализира на два етапа. В първия етап на проекта ще бъдат вложени 30 млн. евро. и се предвижда изграждане на линия за производство на пелети, които ще се изнасят за Германия. Във втория етап след проучване на пазара на електроенергия ще бъдат изградени когенератори за производство на ток.

Сега е моментът, в който да се вземе решение и да се предприемат действия, тъй като срокът на депото край Дивдядово изтича. Ако не бъде изграден завод за преработка на отпадъци до 6, 7 години, ще има криза за сметта, защото ще бъде изчерпан капацитетът на регионалното депо, посочи още Тодоров.

По думите на Любомир Христов, идеята да се изгради завод за преработка на боклука съвсем не е отсега. Той припомни, че италиански и израелски бизнесмени са идвали в Шумен през 2013-та година. И тогава преценката е била, че това би било много изгодно за общината, защото няма да се плащат огромните отчисления за депониране на отпадъците. Още по-рано, през 2010-та, представители на южнокорейския гигант “Самсунг” посещават Шумен и също предлагат да изградят завод за преработка на отпадъци. Тогава отново е изразена готовност за съдействие от страна на общината. Една година по-рано, през 2009-та, представители на корейската “Choice” Ltd. също разговарят с ръководството на общината по този въпрос. Разговори са водени около 2000-та година, но защо проектите не са се осъществили, не мога да кажа, допълни Христов.

Едно обаче е ясно. Това е световна тенденция и колкото по-бързо всички ние разберем необходимостта от изграждането на такава инсталация, толкова по-добре за града ни. Просто трябва да се научим да живеем на чисто. И тук не бива да се намесва политика. Не бива да превръщаме съзнателно един толкова важен въпрос в линия на разделението между хората, да се заиграваме със страховете и незнанието на хората, а да мислим за бъдещето на нашите деца. Ако някои от общинските съветници са забравили, нека да им напомня, тъкмо те дадоха съгласие за провеждане на предварителни преговори за изграждане на завод за преработка на отпадъци и аз като кмет бях упълномощен да проведа преговорите.