Любомир Христов посети училището в село Мадара

Кметът Любомир Христов се срещна с учениците и учителите от ОУ “Панайот Волов” в село Мадара. Посещението му бе част от поредицата срещи, които започнаха в началото на годината. В началото той присъства на празника, организиран по повод Националната седмица на четенето. По-малките ученици от училището бяха подготвили драматизация по приказката на Ран Босилек “Дядо и ряпа”, а по-големите разказваха увлекателно за родния край и рецитираха стихотворения за България. В една от класните стаи деца и учители бяха подредили табла с мисли за ползите от четенето, тъй като една от целите на националната инициатива е да се повиши грамотността и да се засили интересът към книгата сред учениците от начален и прогимназиален етап.

Любомир Христов поздрави учениците. “Виждам, че много сте се старали и здраво сте учили. Поздравявам ви за усърдието и за чудесните изпълнения. Много труд и постоянство са били необходими, бъдете винаги така упорити. Слушайте вашите учители, четете, пишете, смятайте, учете се, защото без образование човек трудно успява да се реализира в живота и да постигне мечтите си.”

По-късно кметът се срещна с педагозите от училището и разговаря с тях за проблемите, които срещат в работата си. “В Мадара няма необхванати деца в училищна възраст, но въпреки това броят им, за съжаление, намалява”, сподели с тревога директорката Магдалена Божанова. “Училището ни е хубаво, сградата е доста голяма и са необходими повече средства за поддръжка, с каквито обаче не разполагаме”, каза още Божанова. В разговора с учителите кметът Любомир Христов коментира недостига на пари за ремонтни дейности в учебните заведения по селата и обясни, че този въпрос стои на вниманието на администрацията. Общината търси възможности за решаване на проблема, защото е важно запазването на училищата в селата. Той пое ангажимент да постави въпроса за широко обсъждане, да бъде разгледан на Консултативния съвет на директорите и да се търси мнението на всички,  коментира Христов по време на срещата в село Мадара. „От вас обаче зависи децата да бъдат обхванати в учебния процес и те да се обучават по места“. Христов напомни, че такава е и политиката на министерството на образованието.