Шумен чества 120 години от създаването на хор „Родни звуци“

Празници на хоровото изкуство организират Община Шумен и НЧ „Добри Войников-1856“ по повод 120 години от създаването на хор „Родни звуци“. Годишнината ще бъде отбелязана на 26 и 27 октомври. Почитателите на хоровото изкуство ще имат възможност да присъстват на празничните концерти в петък и събота от 18.30 часа в ДКТ „Васил Друмев“. В първата вечер смесеният хор „Родни звуци“ ще се качи на сцената на театъра заедно с детския хор „Бодра песен“ и ще даде началото на концертните прояви, обяви днес пред журналисти диригентът на хора Христо Атанасов. Заедно с тях в програмата ще участват и хорове от Разград,  Свищов и Добрич. През втората вечер публиката ще има възможност да се наслади на изпълненията на формации от Бургас, Пловдив, Скопие и Зайчар,  Сърбия.

Заедно с концертните прояви са предвидени и съпътстващи събития. На 25 октомври, четвъртък, в 17 ч. пред Андрейковото училище ще бъде открита паметна плоча. Днешният Дом на учителя е мястото, където преди 120 години е поставено началото на хора. Тогава 16 шуменци създават музикалното дружество „Родни звуци“, откъдето тръгва мъжкият хор, а след това и смесеният хор „Родни звуци“.

Гости на тържествата ще бъдат акад.  Емил Янев, акад. Стоян Бабеков, шуменецът Славил Димитров, който е заместник-председател на Българския хоров съюз, представители на министерството на културата, поканени са композитори и диригенти от цялата страна. Предвидена е и среща след първата концертна вечер с кмета на Шумен Любомир Христов.

Създаването на хор „Родни звуци“ преди 120 години е естествено продължение на музикалните и певческите традиции в нашия град, завещани от Добри Войников. С „Родни звуци“ са свързани имената на Велико Дюкмеджиев, възпитаник на консерваторията в Дрезден, на Велислав Чалъков, Анастас Зидаров, Коста Дюкмеджиев, Никола Бочев, Борис Ибришимов, Георги Бабачев – творци, които имат своя принос за развитието и утвърждаването на хоровото изкуство у нас. Завинаги в сърцата и умовете на шуменци и на музикалната общественост в България ще остане делото на Венета Вичева, която с талант и ентусиазъм ръководи хора близо половин век. През тези години „Родни звуци“ постига забележителни успехи на национални и международни форуми. Спечелените високи отличия и многобройните гастроли са само малка част от знаците за високия професионализъм на шуменските певци. Разнообразният репертоар и прекрасните им изпълнения превръщат концертите във вълнуващо преживяване за публиката и оставят ярки спомени сред многобройните почитатели на хоровото изкуство.