Любомир Христов: Ще се радвам да възстановим контактите между Шумен и чешкия град Усти над Лабем

Шумен бе домакин на международен проект, организиран от Чешкия център с участието на студенти и докторанти от Факултета по изкуство и дизайн към университета  „Ян ЕвангелистаПуркине“ в чешкия град Усти над Лабем и художници от Шумен. Проектът се реализира с подкрепата на Градската художествена галерия „Елена Карамихайлова“, Община Шумен и ШУ „Еп. К. Преславски“.

Експозицията, озаглавена „The Freedom Factory”, представя творби, посветени на социални, културни, исторически и политически теми, свързани с проблемите на околната среда, екологията, постиндустриалното общество, цифровите технологии, виртуалната реалност и постинтернет. Всички те са обединени от идеята за свободата на избора, избора на религия, на словото и печата, на художествения изказ и на достъпа до информация.

Кметът Любомир Христов се срещна преди откриване на изложбата с директора на Чешкия център в София Дагмар Остранска,  с програмния координатор Силвия Дерибеева и куратора на художествения проект „The Freedom Factory” Андреа Чербаческа. С тях той обсъди възможността да се развият по-активни контакти между двата града както между различни образователни и културни институции, така по отношение на побратимяването между Шумен и Усти над Лабем.

„Да работим за сътрудничеството между България и Чехия, както и между двата града – Шумен и Усти над Лабем за нас е много важно. Ще се обърна с това предложение към администрацията в чешкия град и много ще се радвам, ако това партньорство се осъществи“, сподели по време на срещата Дагмар Остранска. Тя сподели, че е от Усти над Лабем, а към Шумен има много специален интерес.