Сложиха контейнерите за събиране на дрехи и обувки

Пет контейнера за събиране на ненужни дрехи, обувки и текстил бяха поставени днес в Шумен. Два от тях са разположени в централната градска част на ул. „Съединение“ – на паркинга източно от сградата на общинатаи на ул. „Панайот Волов“ – на кръстовището с ул. „Вит“ до детската площадка. Останалите три са в кварталите „Добруджа“ на ул. „Каварна“ – на кръстовището с ул. „Съединение“,  в кв. „Тракия“  на ул. „Родопи“ – на кръстовището с ул. „Тракия“ и в кв. „Боян Българанов“ на ул. „Самара“ срещу СУ „Трайко Симеонов“.

Сирма Желева от фирмата „Евротекс“ ЕООД обясни как гражданите могат да използват контейнерите и какво е предназначението на събраните дрехи и обувки. „В тях могат да се поставят ненужни облекла и обувки, които е добре да бъдат изпрани и поставени в торба. Оттам нататък ние имаме ангажимент да ги съберем, да ги дезинфекцираме и да преминат през подготовка за повторна употреба, за да бъдат оползотворени“, поясни Желева. Тя допълни, че фирмата е готова да предостави безвъзмездно дрехи и обувки на хора, които се нуждаят от тях. „Написали сме писмо до социалните структури в Шумен, че изразяваме готовност да дарим част от събраните дрехи, когато съответните служби ни подадат информация за нуждаещи се хора. Имаме ангажимента да удовлетворим потребностите и на социалните домове“, каза представителят на фирмата. В съдовете могат да се поставят дрехи и обувки, които не стават за повторна употреба. Те ще бъдат оползотворени по най-екологичен начин или рециклирани, обясни още Сирма Желева.

Контейнерите са с вместимост до 200 кг. и ще се събират веднъж седмично. Съдовете са ясно обозначени с надпис „Дрехи и обувки“ и в тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Изписани са и инструкции за използването им, както и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация.

„При проявен интерес от гражданите, се предвижда броят на контейнерите да бъде увеличен“, коментира зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.
Той допълни, че разкриването на тези пунктове е част от амбициите на общината да въведе разделно събиране на отпадъците и да намали замърсяването на околната среда.