Любомир Христов: Търсим средства за цялостен ремонт на залите в спортния комплекс „Плиска“

Завърши ремонтът на покрива на залата за гимнастика и фехтовка в спортния комплекс “Плиска” в Шумен. В края на месец декември миналата година заради теч се наложи спешно да се извърши подмяна на покривното покритиеи укрепване на металната конструкция. Монтирани са панели с дебелина 8 см., направена е хидроизолация, изградени са нова гръмоотводна инсталация и вентилационна система, подменени са водосточните тръби, поставен е нов мокет в залата за гимнастика. Двете помещения в нея са разделени с преграда, сложен е и допълнителен климатик за отопление. Целият ремонт е на стойност 210 000 лева, като средствата са от общинския бюджет, обясни кметът на Шумен Любомир Христов.

По-рано днес той покани представителите на медиите заедно да инспектират направеното от шуменската фирма „Прис“ ООД, която беше наета за извършване на аварийния ремонт. „Благодаря на родителите, които помогнаха през почивните дни да поставим мокета в залата, за да могат децата им още в началото на тази седмица да започнат тренировките,“ каза кметът по време на обиколката.

Той  обясни, че ремонтът на комплекса ще продължи. „Написал съм докладна записка до Общинския съвет, в която искам от съветниците да одобрят проекта за цялостна реконструкция и модернизация на първи корпус, на който също беше направен ремонт на покрива преди нова година. Решението е необходимо, за да може общината да кандидатства пред Министерството на спорта за финансово подпомагане  на строителство и ремонт на спортни обекти и съоръжения по Наредба №2 на министерството. Необходими са ни още близо 800 000 лева. Искаме да подменим и дограмата, настилките, радиаторите и ел.инсталацията, да освежим вътрешната мазилка, т.е. изцяло да обновим залата за волейбол, баскетбол и хандбал.“

Преди нова година там също беше подновен покривът, подменени бяха обшивките, дървените столици бяха сменени с метални и подпокривната конструкция беше укрепена, направена бе хидроизолация и бяха поставени нови водосточни тръби, припомни Христов, за малко над 300 000 лева. Средствата бяха предвидени в бюджета на общината за 2018-та година за извършване на строително-ремонтни дейности.

„Ако от министерството ни одобрят проекта, първи корпус ще придобие съвсем друг вид. Целта ми е не само да изграждаме нова спортна база, но и да ремонтираме старата така че да бъде ефективно използвана, да бъде топла и удобна за спортистите. Спомняте си, че преди две години газифицирахме зала „Плиска“. За съжаление, тя е била основно ремонтирана, откакто е построена, т.е. от преди 42 години. Правени са само частични ремонти за по около десетина хиляди лева, средства, които са крайно недостатъчни за поддръжка на такова спортно съоръжение.“ Кметът обясни, че предстои ремонт и на топлата връзка между първи и втори корпус на спортния комплекс, където също ще се подменят покривът, старите алуминиеви врати с нови и ще се направи хидроизолация, а строителните дейности ще започнат, когато времето позволи, обясни кметът Любомир Христов.Той добави още, че планира ремонт и на покрива на третия корпус на комплекса, където са залите по борба и карате.