Международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“

Пианисти и цигулари от 10 държави са подали заявки за участие в Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен, който се открива на 27 май. Общо 40, по двайсет са участниците в двете специалности, които ще свирят творби на големия български композитор. Това съобщи днес на брифинг в Община Шумен изпълнителният директор на Фондация „Панчо Владигеров“ Диана Дечева. В знаменателната за Шумен 2019-та, в която отбелязваме 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров, градът ни е домакин на поредния конкурс на името на композитора, припомни Дечева. В Шумен ще пристигнат изпълнители от Германия, Швейцария, Словакия, Русия, Гърция, Китай, Южна Корея, Япония, Тайван и България. 15 цигулари и 3-ма пианисти са българските участници в конкурса, а от чужбина пристигат 17 цигулари и 5-ма пианисти. Най-малката участничка в тазгодишния конкурс е 14-годишната цигуларка Ива Маринова.

Жури от известни педагози и концертиращи музиканти  ще оценяват изпълнителите. Председателят на фондация “Панчо Владигеров” проф. Минчо Минчев ще оглави международното жури при цигуларите, а членовете са Винсент Чао от Тайван, Габриел Кроитору от Румъния, Дора Бръчкова от България,Кеворк Мардиросян от България/САЩ, Светлана Макарова от Русия и Юнг Ми Чо от Южна Корея.

Председател на журито при пианистите е Людмил Ангелов, който заедно с Александър Розенблат от Русия,  Борислава Танева и Иво Калчев от България, Войчех Свитала от Полша, Леонел Моралес – Куба/Испания и Ксун Пан – Китай/САЩ ще оценяват изпълнителите в клавирната специалност.

Наградният фонд на конкурса е 42 000 евро. Освен паричните награди за всяка от двете специалности се присъжда по една награда за „Най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров”, а за носителите на първа награда при пианистите и цигуларите се осигуряват и концертни изяви през сезона 2019/2020 г. в програмите на международните музикални фестивали в България.

„С шестото издание на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ потвърждаваме, че запазваме конкурса като най-авторитетния в страната по неговата сложност, цел и награден фонд. Това е една от най-крупните културни прояви в Националната и Общинска програма, посветена на 120 години от рождението на композитора, припомни още изпълнителният директор на фондацията.

Участниците, които достигнат до трети тур, ще свирят с камерен и симфоничен оркестър. “Това е един от плюсовете на конкурса, който дава възможност най-вече на младите изпълнители, особено тези, които за първи път ще свирят на сцена с оркестър, да покажат талант, възможности и постижения. Това е и един от начините да се доближим до форматите на големите европейски и световни конкурси“, каза Дечева.

Откриването на конкурса ще бъде на 27 май от 19.30 ч. в залата на НЧ „Добри Войников-1856“ с концерт на носители на награди от Международния конкурс „Панчо Владигеров“ и вече израснали млади творци – пианистът Георги Черкин от България и цигуларката Ива Милетич от Сърбия. Те са избрали интересна и разнообразна програма, която ще завърши с изпълнение на Рапсодия „Вардар“.

Конкурсът ще продължи до 7 юни. По време на състезателните дни ще има и съпътстващи прояви. На 28 май в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще бъде подредена изложбата „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров“, организирана от къщата музей „Панчо Владигеров” в София.  В библиотеката ще бъде представен и компакт-диск с авторски транскрипции за две пиана от Панчо Владигеров. Проектът е на клавирното дуо Панчо Владигеров-младши и Димо Димов, които ще бъдат в Шумен.