Младежки стрийт арт фестивал „Шумен и буден“

От 7 до 9 юни в парк „Студентски“ ще се проведе първото издание на младежкия арт фестивал „Шумен и буден“. Той се организира от Общинския младежки съвет, съвместно с Община Шумен и цели да покаже уличното изкуство в различните му форми – графити, музика, танци и спортове. Програмата на фестивала бе представена на брифинг днес от Петър Бодуров, председател на Общинския младежки съвет. На пресконференцията присъства и Моника Стефанова, доброволец.

„Във феста ще участват десетки хип-хоп и графити артисти, музикални изпълнители, танцови групи и представители на различни улични спортове от региона и страната. Идеята ни е да покажем, че графити изкуството не е вандализъм, а начин за преобразуване на сивата градска среда в цветно и въздействащо пространство, заредено със силни послания“, коментира Петър Бодуров.

Официалното откриване е на 7 юни, петък, от 18.00 часа в парк „Студентски“. Програмата започва с графити пленер, който ще продължи до приключването на фестивала. По думите на Моника Стефанова от младежкия съвет с помощта на доброволци са подготвени 200 кв. м. площ стени за изрисуване от артистите. Следва графити работилница и предаването ЙОмрук с водещ Илиян Илиев. То представлява кратко събеседване с изпълнители и графити артисти. Програмата през първия ден от феста ще завърши с концерти на BAV x TNT x Cosmos, Peti Polk, 42, Roof Rhymez Studio, Nastie и SCAR.

В събота ще има втора графити работилница, стрийтбол турнир и танцови демонстрации на формациите Танцувалня, Emotion, WoW и Phoenix. Вечерта отново ще приключи с концерти на изпълнителите Gabby G, Lonk, Скицата, Vlady Money, Ф4, Atila + DJ Akasha.

В неделя публиката ще има възможността да се наслади на байк състезания и скейт демонстрации. Награждаването на най-добре представилите се участници и закриването на фестивала са от 12.00 часа. Входът за зрители е свободен.