Приключение по Дунав

47-годишният Тихомир Радев от Шумен ще плава с каяк 2500 км. в опит да сбъдне мечтата си и да повтори част от сюжета на романа „Дунавският лодкар“ на Жул Верн. Целта на мъжа е да преплава с едноместен каяк маршрута от извора на Дунав по делтата на реката и да акостира на българска земя в Черно море. Проектът „Приключение по Дунав“ бе представен днес пред журналисти от Тихомир Радев и Харизан Харизанов. Той е вдъхновен от романа „Дунавският лодкар“, чийто герой преплава с лодка реката от изворите й до Черно море.

„Ще се помъча максимално точно да възпроизведа плаването, описано в книгата на Жул Верн – ще бъда сам и без абсолютно никаква логистика“, обясни Тихомир Радев. Той добави, че ще разчита единствено на своята подготовка за оцеляване в екстремни ситуации. „Ще се изхранвам само с храна, която сам си набавя от крайбрежието или реката, като ще купувам единствено питейна вода“, коментира Радев.

Тихомир ще тръгне от Шумен на 9 юни, а изпращането е в 10.00 часа пред зала „Арена Шумен“. Пътешествието ще продължи три месеца и започва на 11 юни от град Инголщат в Германия, като ще премине през Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. За да осъществи мечтата си авантюристът се подготвя от две години насам, преминал е всички медицински прегледи, направени са му и необходимите ваксини. Той ще носи със себе си и медикаменти за оказване на долекарска помощ.

„Не искам това да бъде само едно лично приключение. Голямата ми цел е да отправя едно послание към младите хора – на първо място да четат и да мечтаят. Но не просто да останат едни мечтатели, в които се превръщаме, седейки във фотьойла – да мечтаят и да приключенстват извън дигиталния свят. Към възрастните моят апел е да не забравят младежките си мечти“, призовава Тихомир.

Според Харизан Харизанов идеята на проекта е да привлече интереса на младите хора. Той уточни, че приключението по Дунав ще бъде заснето две камери, които ще бъдат монтирани на лодката. Те са достатъчно надеждни дори при обръщане на каяка. След плаването ще бъде сглобен филм, запечатал пътешествието. Отпред на лодката ще присъства знамето на държавата, в чиито води плава, а зад него ще се веят знамената на Община Шумен и на България. Гербът на Шумен също ще бъде сложен, както на лодката, така и на палатката. Изработени са и дипляни на английски и немски език, които да му послужат и при контакт с местни жители.

Кметът Любомир Христов също пожела успех на Тихомир Радев и му подари две фланелки на Шумен. Това не е първото плаване по Дунав за пътешественика. Той има двайсетгодишен опит в гребането по бързи и спокойни води в българските водоеми. Многократно е преплавал с каяка си участъка от Видин до Силистра по река Дунав. Същият маршрут е минавал и с водно колело, както и с ветроходен сал, който направил собственоръчно.