Младите виртуози Зорница Иларионова и Диана Чаушева с концерт в Шумен

Концерт под надслов „Млади и още по-млади виртуози“ ще изнесе Симфониета – Шумен на 21 януари, четвъртък, от 18.35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“. Солисти ще бъдат Зорница Иларионова, покорила с цигулката си Европа, Америка и Япония и 13-годишната Диана Чаушева. Диригент ще бъде Станислав Ушев.

В програмата са включени произведения за цигулка и оркестър като „Пролет“ и „Лято“ от цикъла „Годишните времена“ на Вивалди, композицията „Севдана“ от Георги Златев-Черкин, както и „Цигански напеви“ от Сарасате. Публиката ще чуе и познати мелодии от балетите „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“ и други.

Зорница Иларионова е родена в Плевен. Завършва образованието си в Мадрид, Испания, в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон. Следва и в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен. Специализирала е в Италия при проф. Павел Верников. През 2015 г. е удостоена с наградата „Кристална лира“ от Съюза на българските музиканти и танцови дейци. Тя е носител на награди от национални и международни конкурси, има участия в майсторски класове и фестивали, както и изяви като солист.

Диана Чаушева е родена през 2007 година. Започва да се учи да свири на цигулка на 6-годишна възраст в класа на Благородна Танева и вече има своите успехи. Тя е лауреат на различни международни конкурси, сред които VIAF – Виена (Австрия), „Музиката и земята“ – София, Международния конкурс за струнни инструменти в град Ниш (Сърбия) и Stage for kids-Хамбург (Германия). Печелила е първа награда от фестивала Opus Artis Paris във Франция и други.

Skip to content