Мобилно приложение „1300 години България“ създадоха шуменски ученици

Мобилно приложение „1300 години България“ със системата Android създадоха учениците от СУ „Сава Доброплодни“ Габриел Атанасов и Радостин Емануилов заедно с техния преподавател в школата по информационни технологии към училището Ангел Ангелов.

Играта може да се свали от Google Play и е предназначена за телефони и таблети. Тя ще бъде представена на децата на Шумен на 1 юни от 14 часа на паметника “Създатели на българската държава“. Приложението е създадено по поръчка на общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ като подарък за децата на Шумен, съобщи директорът на предприятието Ваня Стоянова.

Освен забавния елемент играта има и образователни цели – да провокира интереса на младите хора културно-историческото ни наследство и да обогати техните познания за българската история и мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“.

Участниците в нея трябва да открият на карта QR кодове. При  намирането на всеки един код той трябва да се сканира, а това води до получаване на конкретна информация за мястото. След като се съберат всичките 10 QR кода, се отваря опцията за отговор на произволно избран въпрос, свързан с наученото по време на играта. При правилен отговор се генерира код, с който от информационния център на Паметника може да се получи награда.

Представянето на играта е част от детския празник на 1 юни, организиран от община Шумен. „Тази година сме заделили двойно повече средства в сравнение с предишни години. Сумата е малко над 6 000 лева. Проявите ще се проведат в няколко центъра – Градската градина, Младежкия дом, Регионалната библиотека, квартал „Боян Българанов“ и парк „Студентски“, за да могат всички деца от различните краища на града да има достъп до празничните прояви“, съобщи Десислава Златева, начални на отдел „Култура, младежки дейности и спорт“.