На Трифон Зарезан кметът Любомир Христов участва в ритуално зарязване на лозята

Кметът на Шумен Любомир Христов се включи в традиционния ритуал по зарязване на лозята на днешния празник Трифон Зарезан и отряза първата лозова пръчка. Той заедно със заместник-кмета Боян Тодоров и секретаря на общината Диян Димитров бяха на лозовите масиви на един от най-големите производители в района и собственик на винарни в Шумен и страната Цанко Станчев. Празникът започна с водосвет, отслужен от отец Николай Петков.

Да е здрава и успешна годината, да е богата реколтата на всички лозари и винари в Шуменско, да се увеличават лозовите масиви и да се славят добрите вина от района, пожела Христов. „Специално искам да поздравя Цанко Станчев, защото той се е родил с призванието си точно на 14 февруари и не случайно е един от най-големите производители в нашия край.”  Той подари на рожденика специален френски нож.

Цанко Станчев припомни, че преди няколко десетилетия в областта е имало близо 60 000 декара лозя, а днес в кооперации на територията на общината се отглеждат едва 450 декара. Той посъветва колегите да имат търпение и воля, за да запазят лозята, защото това е вековен поминък на българите. „Лозята са символ на трудолюбие, защото изискват много ръчен труд, но трябва и много мисъл, за да се отгледа добра реколта“, каза още Цанко Станчев. Той коментира, че проблем пред бранша е ниската субсидия. По думите му в България се внасят испански вина на по 30 евроцента, които са субсидирани производства и това убива българския бизнес.

Кметът поздрави и археолозите и честити професионалния празник на всички, които са избрали археологията за своя професия и са превърнали в страст срещата с миналото и опазването на историческото ни наследство.