Над 600 деца от цялата страна ще участват в Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“

Четвъртият национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ ще се проведе в Шумен на 16 и 17 март, тази събота и неделя. В тазгодишното издание на конкурса ще се включат над 600 деца от София, Бургас, Велико Търново, Сливен, Габрово, Добрич, Варна, Казанлък, Кюстендил, Търговище, Разград, Пазарджик, Силистра и други. Откриването е в събота от 10.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите от Община Шумен и СУ „Сава Доброплодни“.

От регионален конкурсът се превърна в национален, стана традиционен за града ни и залегна в културния календар на общината, коментира Даниела Савчева, началник на отдел „Образование, наука и развитие“ в общинската администрация. Тя допълни, че и тази година Община Шумен осигурява наградния фонд. Лауреатите във всички направления ще бъдат удостоени със специалната награда на кмета на община Шумен Любомир Христов.

Албена Иванова, директор на СУ „Сава Доброплодни“ отбеляза, че интересът към конкурса се увеличава с всяка година. В тазгодишното издание на състезанието участниците са със 100 души повече от миналата година. Тя изказа благодарност към общината, учителите и родителите на ученици за подкрепата и помощта при реализирането на конкурса.

Участниците ще се състезават в три основни раздела – музика /популярна, класическа, народна/, изобразително изкуство и хореография /надиграване/, като всяко едно от тях ще се провежда в различни зали. Новост в тазгодишното издание на конкурса е, че в направление изобразително изкуство е въведена и дигитална рисунка. Изпълненията на популярна музика ще са в зала „Проф. Венета Вичева“, в НЧ „Добри Войников-1856“ ще се изявят младите таланти в направление народна музика, а в музеен комплекс „Панчо Владигеров“ ще бъдат представени изпълненията по класическа музика. Надпреварата в раздел надиграване ще се проведе на сцената на Младежкия дом, а това по изобразително изкуство – в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Журито, което ще оценява децата, включва утвърдени имена в областта на музиката, хореографията и изобразителното изкуство. Известната българска изпълнителка Маргарита Хранова ще бъде председател на журито в направление популярна музика, а членове на журито ще са композиторът Доно Цветков и певицата Кристина Иванова. Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, ще е председател на журито в направление класическа музика, в направление народна музика – доц. Галя Киркова, преподавател по народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
В раздел хореография председател на журито ще бъде Красимир Савов, ръководител на танцов ансамбъл „Мадара“, а в направление изобразително изкуство – Теменуга Христова от Центъра за подкрепа на личностното развитие в Шумен.