Наградиха участниците в четвъртото издание на Международния фестивал „Кино в длан“

На специална церемония в столицата бяха връчени наградите на отличените участници във фестивала „Кино в длан“ – първият фестивал за филми, заснети с мобилни телефони. В тазгодишната селекция на фестивала участваха 79 филма, а авторите на лентите са от България, Турция и Македония. Двете условия за участия са техническото устройство, с което е заснет филмът, да е телефон или таблет, и продължителността да е до 5 минути. Журито в състав проф. Валери Чакалов, Детелина Палазова и доц. Юрий Дачев под председателството на д-р Александър Донев, присъди 12 награди.

Голямата награда на кмета на община Шумен спечели филмът „Денят на кървавите венци“ на Димитър Димитров. Двете специални награди, осигурени от Huawei, са за филмите „Ева беше тук“ на Роберта Колева и „Жажда“ на Антон Жеков. Призът за игрален филм получиха Магдалена Тодорова и Иван Алексиев за съвместния си проект „А good night story“. Надя Пеовска грабна отличието за документален филм с лентата „На гости на баба Ивана“.

Журито избра филмите „Караконджул“ и „Има време“ на Стефан Войводов за най-добри анимационни филми. Наградата за иновативно използване на видеотехнологиите отиде при Нуркан Нуф, с участието на Алина Пенчева, за филмите „Петрикор“ и „Нежност“. Наградата на Съюза на народните читалища e за „Незабравените хармоники“ с автор Владимир Лечев, а наградата на Народно читалище „Добри Войников-1856“ – за Ирина Марангозова и филма „До теб /By Your Side/“. „Жабата“ на Владимир Великов е изборът на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“.  Авторът на филма печели участие без такса в едноседмичните кандидатстудентски консултации на НАТФИЗ по избрана от него специалност.

Наградата на Шуменския университет е за филма „Случва се“ на Апостол Фанев. Наградата на публиката спечели Пламен Манчоров за филма „Прераждане“, един метафоричен призив да дадем повече и по-истинско детство на децата. Дипломи за творческо постижение бяха присъдени на Eхлин Аронов за „Цветята нямат чувства“ и Дмитрий Ковачев за „Хладилникът на бъдещето“.

Фестивалът се организира от Народно читалище „Добри Войников-1856“ и се провежда под патронажа на Министерството на културата, със съдействието на Община Шумен, Съюза на народните читалища, Huawei, Теленор, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”. Форумът е насочен към младите филмови творци, готови да експериментират с модерните технологии. Целта e да се популяризира независимото филмово творчество с помощта на модерните мобилни технологии. По традиция Община Шумен връчва Голямата награда. Останалите отличия – за най-добър анимационен, документален, игрален филм, филм с най-добро използване на видеотехнологиите и др. са осигурени от партньорите на фестивала – Huаwei,  Telenor,  Съюза на народните читалища, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и ШУ „Епископ Константин Преславски”.