Шумен отбеляза 9 май

Денят на победата и Денят на еляза 9 майЕвропа бяха отбелязани с тържествен ритуал в Шумен. Пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ бяха поднесени цветя и венци, прозвучаха химните на Европа и България.

На ритуала присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, представители на инстуции, общественици и граждани. Сред гостите бяха и  кметът на румънския град Браила Виорел Мариан Драгомир, съпругата му Космина Драгомир и зам.-кметът по техническите въпроси Александру Джантия Крикан, които са в Шумен по повод празника на града 11 май.

Слово произнесе деканът на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник Дилян Димитров.„На 9 май преди 74 години се слага край на жестоката и унищожителна война в Европа, която историята познава.  74 години ни делят от онзи момент, в който последните артилерийски залпове по фронтовете се сливат в мощен артилерийски тържествен салют на победата, разнасящ радостната вест за края на войната. Светът си отдъхва от ужасите на войната, от терора и от все още димящите камери на концлагерите. Заслугата за победата е на всички страни и армии, воювали срещу хитлерофашизма. Ние, бъдните поколения не бива да забравяме колко неимоверен е трудът и пътят за тази победа“, каза в словото си полковник Димитров. Той припомни, че на 9 май през 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, предлага неговата страна, Германия и другите западноевропейски държави да обединят производството си на въглища и стомана като първа реална стъпка към създаването на Европейска федерация. Шуман призовава да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на икономиките. Това предложение остава в историята като Декларацията на Шуман и се счита за основополагащо за днешна обединена Европа.

„Днес трябва да търсим и да утвърждаваме това, което ни обединява в общата цел, а не онова, което ни разделя. 9 май е еднакво достоен като Ден на Европа и Ден на победата,“ завърши словото си полковник Димитров.