Наградиха участниците във фестивала на любителските филми

Нико Майеров от Шумен получи наградата на Министерството на културата за филма си „Направи си сам“. Доайенът на любителското кино бе отличен на тазгодишното юбилейно издание на Международния фестивал на любителските исторически филми Шумен 2020г.

Първо място в тазгодишното издание на фестивала спечели филмът „Бесарбовският манастир“ с автори Николай Илиев и колектив от Русе. Втората награда бе присъдена на Симеон Симеонов за лентата „Белоградчик и хората му 2020 година“.

Апостол Фанев и Наум Кулев от Шумен спечелиха трето място с филма си „Гимназията“.

Наградата на Община Шумен бе връчена на Величко Геров, Нико Майеров и Апостол Фанев за творбата им „Химна на Шумен“.

Специалното отличие за кратък филм на името на Генчо Генчев бе присъдено на Величко Геров и екип за лентата „Незабравимите хармоники на Шумен“.

Наградата за сценарий получи Владимир Илиев за „Милион червени рози“. Илиев спечели и отличието на Националния исторически музей за „Светлата сянка на таланта“, както и наградата на Регионалния исторически музей в Шумен за „Кралска следа“.

Призът за режисура отиде при Александър Еладин от Украйна за творбата „Родина моя родина“. Отличието за операторско майсторство спечели Ролф Мандолезе от Италия за лентата „Рамадан“.

За филм с най-добър звук бе обявен „Село Бождово“ на Спиро Борисов.

Наградата за млад автор бе присъдена на Кристиян Кочовски от Македония.

Призът на Киноклуб „Мадарски конник“ получи Петър Узуновски за филма „Стружки Дедо Мраз“. Узуновски спечели и наградата на Съюза на филмовите дейци в България за творбата си „Кината на Струга“.

Медалът на УНИКА бе връчен на Иван Рангелов за филма „Бай Пенчо“.

Наградата на Шуменския университет бе за лентата „Лъвов мост“ на възпитаници на Арт колеж-София.

В тазгодишното издание на фестивала участваха 50 филма, като 21 от тях бяха чужди автори от осем държави. Поради кризисната ситуация с COVID-19 част от членовете на журито не присъстваха лично. те бяха подготвили видеообръщения. Председателят на журито проф. Божидар Манов определи като забележителна тазгодишната селекция на фестивала и даде висока оценка на филмите. Режисьорът Александър Донев, който също не присъства, отбеляза във видеопосланието си, че фестивалът на историческите филми в Шумен е най-важното събитие за кинолюбителите.

Традицията на любителското кино в Шумен ще бъде продължена с кръгла маса, която ще се проведе през 2021 година. Форумът ще бъде посветен на 165-ата годишнина на читалищно дело в България.

Skip to content